Постковид съветник: Как да разберем дали имаме тромби

Постковид съветник: Как да разберем дали имаме тромби
A A+ A++ A

Състоянието застрашава живота, търсете помощ

Покрай COVID-19 и дълготрайните последици от инфекцията с този вирус усилено се заговори за тромбите и тяхното образуване в организма. Най-общо казано, тромбозата е повишено образуване на кръвни съсиреци във вените или артериите, което може да причини запушването им и да застраши живота, отбелязва вестник Труд.

Има генетични и придобити предразполагащи фактори, които, взаимодействайки си, предизвикват повишена съсирваемост на кръвта или хиперкоагулация. Един от придобитите фактори е травма или заседнал начин на живот, водещ до застой на кръвта. Тромбозата в млада възраст често се дължи на наследствени дефицити на фактори, свързани с антикоагулацията. Каквито и да са причините, това е животозастрашаващо състояние, което може да доведе до сърдечен пристъп, инсулт или пълно блокиране работата на белия дроб. Затова още с появата на първите съмнения трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

За съжаление, много често тромбозата не се проявява по никакъв начин и поставянето на диагноза е трудно. Има обаче няколко признака, по които може да се заподозре запушване на кръвоносните съдове.

Спазми и внезапни болки в краката

Нарушеното кръвообращение може да е пряко свързано с венозната тромбоза. Болката в мускула на прасеца - рязка или пулсираща - е признак на остро нарушение на кръвообращението. При наличие на тромб усещането е непоносимо, а болката стихва само при повдигане на краката. На мястото на образуването на кръвен съсирек може да се образува оток.

Промяна в цвета на кожата

Тромбът пречи на кръвта да циркулира правилно. Затова едната половина на кръвоносните съдове се оказва препълнена с кръв, а в останалата тя не достига. Това е съпроводено с неприятни визуални изменения - променя се цветът на кожата, появяват се зачервявания и посинявания. В областта на съсирека температурата може да се повиши и да се появи сърбеж

Отоци

Отокът може да се появи на мястото на запушване на кръвоносния съд, а може да се разпространи и по целия крайник. Страда само тази ръка или кракът, в чиито съдове се намира тромбът. Засегнатият крайник видимо увеличава обема си в сравнение с другия.

Постоянно гадене

Обикновено този симптом се появява от време на време и е съпроводен със задух и затруднено дишане. Освен гаденето, има и повръщане. Ако ви е прилошало и неприятното усещане не минава, това може да е симптом на тромбоза на мезентериалните съдове, които доставят кръв в различни отдели на червата. Бързо на лекар!

Болка зад гръдната кост

Когато в коронарните артерии се образува кръвен съсирек, който блокира артерията, човек започва да изпитва притискаща и свиваща болка зад гръдната кост, която продължава повече от 15 минути. Появяват се слабост, изпотяване, страх от смъртта.

Задух

Най-често холестеролните плаки, които застрашават сърцето, се образуват в коронарните артерии. Освен силната болка, състоянието може да бъде разпознато и по появата на задух, гадене и повръщане, а при по-сложни случаи човек започва да се задушава. Болката може да се появи и по цялата повърхност на гръдния кош, в лявата или двете ръце, в предната част на шията. В този случай тя може да се изпита дори в долната челюст. При тези симптоми пациентът трябва да постъпи по спешност в болница.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"