За първи път: Робот успешно извърши сам хирургична операция

За първи път: Робот успешно извърши сам хирургична операция
A A+ A++ A

Роботите, които помагат на лекарите да извършват операции, се превърнаха в обичайна гледка в съвременната медицина. Екип от университета "Джонс Хопкинс" обаче твърди, че робот е извършил успешно първата лапароскопска операция напълно самостоятелно - без лекар, който да го ръководи по време на процедурата.

Лапароскопската хирургия е широко разпространена минимално инвазивна процедура, при която в корема или в репродуктивната система на жената се вкарва камера в тръба, за да се провери за проблеми. 

Процедурата, извършена върху прасе, е важна стъпка към напълно автономни операции на пациенти. По време на операцията роботът, наречен STAR (Smart Tissue Autonomous Robot - интелигентен тъканен автономен робот), успешно е свързал двата края на червата, съобщава "Стъди Файндс".

Изследователите твърдят, че STAR всъщност се е справил по-добре от истинските хирурзи, които са се отклонявали повече от идеалната линия на разрез - причинявайки повече увреждания на тъканите.

"Нашите открития показват, че можем да автоматизираме една от най-сложните и деликатни задачи в хирургията: повторното свързване на два края на черво. STAR извърши процедурата при четири животни и даде значително по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура", каза старшият автор д-р Аксел Кригер, машинен инженер в "Джонс Хопкинс", в съобщение на университета.

Лапароскопската хирургия изисква стоманени нерви

Процедурата е може би най-сложната задача в стомашно-чревната хирургия, изискваща високо ниво на точност и последователност. Дори най-малкото трепване на ръката или неправилно поставен шев може да доведе до изтичане на въздух - с потенциално катастрофални усложнения за пациента.
Учените специално са разработили системата, насочвана от зрението, за зашиване на меки тъкани. STAR е подобрение в сравнение с модела от 2016 г., създаден от същия екип, който успешно ремонтира червата на прасе, но изискваше голям разрез и повече помощ от хора. STAR разполага с инфрачервена камера и нови функции за по-голяма независимост и подобрена прецизност. Те включват специализирани инструменти за зашиване и най-съвременни скенери, които осигуряват по-точна визуализация на хирургичното поле.

Хирургията на меките тъкани е особено трудна за роботите поради своята непредсказуемост. Д-р Кригер добавя, че това принуждава технологията да се адаптира бързо, за да се справи с неочакваните препятствия.

По-голяма точност и прецизност

STAR разполага с нова система за контрол, която може да коригира хирургичния план в реално време, точно както би направил човешки хирург.
"Това, което прави STAR специален, е, че това е първата роботизирана система, която планира, адаптира и изпълнява хирургичен план в меки тъкани с минимална човешка намеса", обяснява д-р Кригер.

Структурно-светлинна 3D тръба, или ендоскоп, и алгоритъм за проследяване, базиран на машинно обучение, направляват STAR.
"Вярваме, че усъвършенстваната триизмерна система за машинно зрение е от съществено значение за превръщането на интелигентните хирургически роботи в по-интелигентни и по-безопасни", каза съавторът професор Джин Канг.

"Роботизираната анастомоза е един от начините да се гарантира, че хирургическите задачи, които изискват висока прецизност и повторяемост, могат да се изпълняват с по-голяма точност и прецизност при всеки пациент, независимо от уменията на хирурга", каза Кригер. "Предполагаме, че това ще доведе до демократизиране на хирургичния подход към грижите за пациентите с по-предсказуеми и последователни резултати."

Д-р Кригър вярва, че един ден роботите ще бъдат на бойното поле и ще извършват травматологични операции на ранени войници.

Въпреки че през последните няколко години механични системи, състоящи се от роботизирани ръце с лапароскопски инструменти, помагат на пациентите, контролът винаги е бил в ръцете на лекар - досега. 

#робот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »