Работодателите настръхнаха срещу Асен Василев, нарекъл ги некадърни

Работодателите настръхнаха срещу Асен Василев, нарекъл ги некадърни
A A+ A++ A

Финансовият министър определи част от работодателите като "некомпетентни и некадърни"

Петте национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, изпратиха отворено писмо във връзка с изказване на вицепремиера и финансов министър Асен Василев. В него те настояват настояват вицепремиерът да се извини и да оцени усилията и денонощната им ангажираност. Острата им реакция е предизвикана от думите на Василев, че "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни.

Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не може да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Според работодателите изказването на Василев е обидно, а също така говори за непознаване на основни теоретични постановки, въпреки че е икономист по образование и финансов министър по длъжностна характеристика.

Ето и пълния текст на писмото:

Като икономист и като финансов министър, г-н Василев би следвало да е наясно, че:

● В България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!

● На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече.

● Непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

● Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ.

В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1.

Напомняме на г-н Василев, че „некадърният“ български работодател, за разлика от европейските си колеги, е:

• принуден да плаща непосилни сметки за ел.енергия, заради продължаващото вече години „кадърно“ управление на енергийният сектор в България;

• с изключителни усилия намира работници с образование, умения и компетенции на прилично, но недостатъчно високо ниво, заради изключително „ефективното“ управление на образователният сектор с наливане на средства без поставяне на условия за подобряване на качеството на завършващите;

• принуден да губи време и ресурс за преодоляване на множество бюрократични спънки, заради „целенасоченото“ изразходване на милиони за електронно управление в държавата с почти нулев резултат и ширеща се корупция (в борбата с която все още няма реални резултати).

• През последните две години няма елементарна сигурност във връзка с ковид-пандемията, заради изключително „компетентното“ въвеждане на безсмислени мерки, което продължава и понастоящем.

На този фон, няма как да подминем с мълчание всякакви нападки и обидни квалификации, неотговарящи на обективната действителност.

Нека управляващите да не забравят, че българският бизнес се справи с колосалните предизвикателства след началото на прехода, след като десетилетия беше лишен от възможността да придобива предприемачески умения, и сме сигурни, че ще се справи и сега.

Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!

#Асен Василев #Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »