Колосално! Австралия спасява Кораловия риф с 525 млн. британски лири

Колосално! Австралия спасява Кораловия риф с 525 млн. британски лири
A A+ A++ A

Правителството на Австралия, което се бори да спаси Големия бариерен риф под натиска на ООН, трябва да вложи допълнителни 1 милиард австралийски долара (525 милиона британски лири) за защитата му, пише "Таймс".

Рифът е най-голямата жива структура в света. Той е подложен на силен стрес от затоплящите се води поради изменението на климата и нашествието на агресивни морски звезди, които се хранят с корали.

Най-голямата част от новото финансиране - 570 милиона австралийски долара - ще отиде за подобряване на качеството на водата чрез намаляване отпадъчните води от промишлеността и селското стопанство. Изпускането на отпадъчните води може да насърчи растежа на водораслите, решаващ източник на храна за морските звезди от вида трънен венец, които са обвинявани за увреждане на рифовете.

Австралия е под силен натиск от страна на ЮНЕСКО да ускори усилията за опазване на рифа, след като организацията заяви миналата година, че възнамерява да впише рифа в списъка на застрашените обекти на световното наследство.

Министърът на околната среда Сюзан Лей, която успешно лобираше в ЮНЕСКО срещу незабавното вписване в списъка на застрашените обекти, предположи, че органът на ООН е невеж относно състоянието на рифа.

Австралия трябва да изпрати доклад за състоянието на рифа до ЮНЕСКО следващия месец преди вероятна мисия за инспекция.

Големият бариерен риф е включен към Списъка на световното наследство през 1981 г. за неговите уникални природни характеристики и научно и екологично значение.

Рифът вече претърпя три морски горещи вълни в рамките на пет години. Това доведе до масово обезцветяване на коралите в голяма част от него, която обхваща площ, по-голяма от тази на Финландия.

Въпреки че проект за насърчаване на растежа чрез размножаване на корали в лабораторни условия показа известен успех, администрацията на морския парк на Големия бариерен риф очаква ново избелване на коралите това лято, тъй като от миналия месец са регистрирани повишени температури на морската повърхност.

Джон Шайн, президент на Австралийската академия на науките, каза: "За да се поддържа функциониращ риф, трябва да има съществени действия в световен мащаб за намаляване на емисиите на парникови газове и е от национален интерес за Австралия да води тази промяна с реални действия.

 
Източник: БГНЕС

#Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"