СЗО алармира: Медицинските отпадъци от COVID-19, са опасни за здравето ни

СЗО алармира: Медицинските отпадъци от COVID-19, са опасни за здравето ни
A A+ A++ A

Световната здравна организация предупреди, че огромното количество отпадъци, образувани при справянето с пандемията от Ковид-19, представляват заплаха за здравето на хората и околната среда. 

Допълнителните отпадъци "застрашават здравето на хората и околната среда и разкриват острата необходимост от подобряване на практиките за управление на отпадъците", заяви здравната агенция на ООН.

Отбелязва се, че по-малко внимание се отделя на безопасното и устойчиво обезвреждане на здравните отпадъци от пандемията.

Сред основните замърсители са личните предпазни средства. СЗО не препоръчва използването на ръкавици за инжектиране на ваксини, но в доклада се казва, че е обичайна практика, информира БГНЕС. 

В анализа се посочва, че са изпратени над 140 млн. комплекта за тестване, които могат да генерират 2600 тона предимно пластмасови, неинфекциозни отпадъци и 731 000 литра химически отпадъци. Приблизително 97% от пластмасовите отпадъци от тестовете се изгарят. А първите 8 милиарда дози ваксина, приложени в световен мащаб, са довели до образуването на 144 000 тона допълнителни отпадъци като спринцовки, игли и предпазни кутии.

В доклада се препоръчват практически решения, като например по-рационално използване на личните предпазни средства, използване на по-малко опаковки, инвестиране в технологии за третиране на отпадъци, които не се изгарят.

#СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници