Петков контрира Радев: Не съм прибързал, даже ужасно закъснях

Петков контрира Радев: Не съм прибързал, даже ужасно закъснях
A A+ A++ A

Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Това коментира министър-председателят Кирил Петков в отговор на въпрос за казаното от президента Румен Радев, че визитата на премиера в Северна Македония е била прибързана.

Не аз като Кирил Петков, като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и да има точен подход. Съжалявам, че толкова години сме изпуснали и аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение. Както видяхте, аз го направих един ден след назначаването на новия министър-председател на Северна Македония, заяви Петков.

Вярвам, че ако не искаме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното, най-некоординираното място в ЕС, подходът трябва да бъде сменен. И това трябва да бъде на база добросъседство, икономическо развитие, работа заедно. Това е като в една къща. Няма как със съседа си да се карате и да си мислите, че това е добра идея, коментира още министър-председателят.

Сега ще има много сили, които ще се опитат да спънат този процес. Ако нямаше такива сили, ние отдавна да сме в добросъседски отношения с тях. Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат Северна Македония да бъде част от ЕС. Защо не искат? Защото едни нестабилни Балкани - в тази геополитическа ситуация има преимущества за страни, които не им мислят доброто. Но оттук нататък - стига сме се оправдавали с чужди страни, с чужди велики сили! Запретваме ръкави и си вършим работата. И ако го направим по стария начин, където с контра, запъваме се, и едва ли не нашият начин, никакъв друг начин - това ни е довело до там, където сме. До най-ниската точка. Какво е направил президентът на Република Северна Македония аз няма да коментирам, защото хубавото е, че външната политика на Република Северна Македония и на България зависи от министър-председателите и от двете правителства, коментира още Кирил Петков.

"Булгаргаз" и политиката на правителството

И за двете неща съм сигурен, че направихме правилните стъпки, обобщи премиерът на въпрос за действията на кабинета към "Булгаргаз" и по отношение визитата в Скопие.

За "Булгаргаз" за мене беше абсурдно, аз го казах неведнъж – цената на газа да скача с 30 %. Едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на много по-ниска цена, и да се оправдаваме през гръцка връзка, която впоследствие нашите доставчици от Азербайджан казаха, че не е проблем да бъде заобиколена през Неа Месемврия, заяви Петков.

Когато всеки българин трябва да плати с 30 процента по-висока цена в средата на отоплителния сезон и всички се чудим как да се справим с тези високи цени на енергията, да изпускаме такива възможности или от нарочна грешка, или от някакви други интереси, за мен е недопустимо, заяви премиерът.

Оттук нататък трябва да се знае, че така ще бъде - всеки, който се опитва да направи грешни решения, които да струват на всички българи, ако успеем да докажем, че това е факт, няма да се колебаем нито секунда да направим подобни решения и за всички други дружества, каза Кирил Петков.

Не е нормално непрекъснато да се оправдаваме с някой друг. Факт е, че "Булгаргаз" е можел да има много по-евтин микс и много по-евтин газ, добави премиерът.

Попитан дали може да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ, Петков заяви: "Абсолютно, на сто процента. Никакви посредници. Ако видим някакви посредници, тези посредници няма как да съществуват".

Ние сме тук, за да оправим нещата, каза той и даде пример, че първото нещо, което е направил новият борд на "Булгаргаз", е предложението до КЕВР за намаляване на цената на газа с 18 процента. Ако имаха шанс да се върнат няколко месеца назад, без да казвам точни дати, тази цена можеше да бъде още по-ниска, добави Петков.

Трагедията във Враца

В отговор на въпрос за случая във Враца с починалата пред очите на детето си жена, докато чакала спешна помощ, премиерът коментира, че е абсолютно ненормално и недопустимо. Той изрази съболезнования към близките на починалата.

Знам, че са назначени всички възможни проверки. Първият въпрос е имало ли е повикване към Спешна помощ, защо тя не е дошла, какво се е случило - трябва да разберем, каза Петков.

По думите му за съжаление цената да се учим от грешките си е много висока. Единственото, което можем да направим в момента, е да сме сигурни, че това, което се е случило, не трябва да се повтаря, защото не можем да си позволим това да бъде цената на лошо управление, каза премиерът.

#Кирил Петков #Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »