Арестуваха „емблематичния“ врачански наркобос Данчо Пръча

Арестуваха „емблематичния“ врачански наркобос Данчо Пръча
Известният врачански наркобос Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча, е бил задържан при специализирана полицейска акция с наименование „Пръча". Снимка: monitor.bg
A A+ A++ A

Известният врачански наркобос Йордан Тонов, известен като Данчо Пръча, е бил задържан при специализирана полицейска акция с наименование „Пръча" на ГДБОП и МВР – Враца.

По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, службите са работили по информация за подготовка за купуване на неистински парични знаци с номинал от банкноти по 50 евро, предаде информационна агенция „Фокус".

„Във вчерашния ден късно следобяд на 37-ми километър на бензиностанция „Лукойл" близо до Ботевград, в момент на предаването на 88 броя неистински парични знаци с номинал по 50 евро, бяха задържани трима души. Това са 49-годишният Сергей, известен на МВР с криминални регистрации за кражби и побои; 61-годишният Емил, криминално проявен, осъждан в Италия, и Данчо Пръча, който е управлявал моторното превозно средство," информира Цветан Цветанов.

Той допълни, че Данчо Пръча е една от емблематичните фигури на Врачанския регион, занимавал се е с разпространение на наркотици, сводничество, рекет и изнудване, има многобройни висящи дела.

В момента Йордан Тонов има една десетгодишна присъда, постановена от Врачански окръжен съд. От април 2011 г. мярката му за неотклонение е била променена от „задържане под стража" в „домашен арест" и впоследствие – в „парична гаранция" 10 000 лв.

„На 19 октомври предстои разглеждане на делото му на втора инстанция. Надявам се, освен потвърждение на присъдата от първата инстанция, Данчо Пръча да бъде задържан, за да не изпадаме пак в подобни ситуации, както с братя Галеви и други емблематични криминални фигури на организираната престъпност в България. Виждате, че при едно бавно правораздаване и протакване с възможностите, които защитата винаги може да използва, при промяна на мерките за задържане под стража, тези лица не се занимават с нищо друго, освен с престъпна дейност. Затова е много важно, когато има осъдителни присъди, съответните инстанции да приключват работата си по-бързо, за да се знае дали лицата ще трябва да лежат в затвора или – да са на свобода и да правят това, което прави и в момента Данчо Пръча," каза министър Цветан Цветанов.

На 8 април 2011 г. мярката за неотклонение на Йордан Тонов - Данчо Пръча бе изменена от състав на Софийския апелативен съд (САС) от „задържане под стража" в „домашен арест", а мотивите на магистратите тогава не са оповестени.

От края на февруари 2012 г. Данчо Пръча е бил в лошо физическо състояние и се е придвижвал с бастун.

След настояване на неговия адвокат Менко Менков съдия Лидия Крумова назначи съдебно-медицинска експертиза, от която стана ясно, че Йордан Тонов страда от дископатия и се нуждае от спешна хирургическа интервенция.

След обявяването на резултатите от експертизата защитникът на Данчо Пръча поиска да бъде прекратен съдебният процес както и изменение на мярката „задържане под стража" в по-лека, но съдът отказва.

От септември 2011 г. мярката му за неотклонение е променена от „домашен арест" в „парична гаранция".

На 27 декември 2011 г. Врачанският окръжен съд осъди Йордан Тонов на 10 години затвор за организиране на престъпна група за притежание и разпространение на наркотични вещества.

От 2002 до март 2007 г. Данчо Пръча е ръководел групата, съвместно с Димитър Желязков - Митьо Очите, а след това, до задържането му на 14 октомври 2008 г. - сам, тъй като Очите вече е бил зад решетките.

Калин Петков, другият обвиняем от групата на Пръча, е признат за виновен, че е участвал в организирана престъпна група с цел наркоразпространение, трафик на хора, склоняване към проституция и сводничество в България. Той бе осъден на лишаване от свобода за 6 години и 6 месеца.

Милен Цонков от същата група получи 5 години и 6 месеца лишаване от свобода по същите обвинения.

Никола Тодоров и Венелин Кръстев ще излежават присъда от 6 години и 6 месеца затвор, тъй като са били съпричастни към организираната престъпна група.

Петимата са осъдени са да платят разноските по делото в размер на 6849,17 лв., всеки един тях по 1712,30 лв. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд.

#Йордан Тонов #Данчо Пръча #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #арест #трафик на наркотици #домашен арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"