Бившият шеф на "Булгаргаз" е на разпит в понеделник

Бившият шеф на "Булгаргаз" е на разпит в понеделник
A A+ A++ A

Бившият директор на "Булгаргаз" Николай Павлов е призован на разпит в понеделник. Това потвърди той пред "Нова телевизия".

Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг освободи целия борд на директорите на "Булгаргаз" в края на миналия месец. Отстраненото ръководство определи тези действия като политически мотивирани.

Няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков обяви, че ще има обвинения за високите цени на газа. Според него досегашното ръководството носи отговорност за скока на цените от края на миналата година. 

МВР проверява дружеството защо е продавало на ниска цена на частна фирма, която е препродавала на много по-високи цени.

Отстраненият изп. директор Николай Павлов обяви, че с изгонването на предишното ръководство 1 млрд. лв. ще потънат в частни джобове, защото в търговията с газ ще се настанят посредници. Заради неговото отстраняване президентът Румен Радев отправи остри реплики по адрес на правителството. Павлов е част от първия служебен кабинет, назначен от Радев преди години. Правителството отстоява позицията си, че освободеното ръководство не е положило достатъчно усилия да внесе повече от договорения и по-евтин газ от Азербайджан, че е черпило от складирания газ в Чирен и го е продавало в чужбина вместо да го използва, за да свали цената на микса за вътрешния пазар и др.

Темата се използва активно и от опозицията в лицето на ГЕРБ за нападки срещу кабинета. По-рано пред БНТ Румен Овчаров, бивш енергиен министър и дългогодишен депутат от БСП съобщи пред Би Ти Ви за сделка на новото ръководство на държавната компания, при която са продадени 60 хил. мегаватчаса природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди и това е подготвена продажба за определени фирми. Изчисли, че това се равнява на половината дневно потребление в страната. Той заключи, че това, за което управляващите критикуваха "Булгаргаз", сега го правят същото, но в още по-големи мащаби.

Темата бе веднага използвана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който при посещението си в Кирково обяви на свой ред, че това е подготвена продажба за определени фирми. Според него схемата се случва с предварително подготвени 6 фирми, които знаят за въпросния търг и кога процедурата ще бъде отворена. "Отварят, че има оферта "Булгаргаз" примерно за 10 хил. мегаватчаса, тя, фирмата чака, натиска, "Булгаргаз" това чака, затваря и на 3 секунди сделката е извършена. Прозрачно, готино и веднага няколко милиончета отиват в Андора, Катар. След това следващата фирма, тя също чака 2 хиляди, тап, пускат", каза Борисов, цитиран от БТА. Той уточни, че става въпрос за фирми със смесено участие, преди всичко чуждо, за да не могат да бъдат хванати от българските служби.

"Дори по времето на Румен Радев, служебните правителства, те максимум си позволяваха по хиляда - две хиляди, пряко сили да пуснат така. Дето се вика, техническа грешка може да бъде. Но тези сега лакомниците толкова бързат да се налапат", коментира още лидерът на ГЕРБ.

Пред БНР от "Булгаргаз" отрекоха тези твърдения. Кирил Мицев, ръководител на отдел "Международно сътрудничество" в компанията обясни, че поради спецификата на борсовата търговия на природен газ е извършена проверка на изнесената информация. Установено е, че поради обичайното ниско потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан".

Мицев посочва, че освен това са продадени не твърдените от Овчарови Борисов количества а 37 хил. мегаватчаса. "Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството предвид завареното положение от новия Съвет на директорите на "Булгаргаз", посочва той.

По-късно в съобщение до медиите Мицев допълва, че при направения анализ се установило, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която "Булгаргаз" ЕАД би получило в случай на положителен дисбаланс към "Булгартрансгаз" ЕАД, поради неосвобождаване на излишните количества."Предвид финансовото състояние, наследено от бившето ръководство на дружеството, изразяващо се в недостиг на средства, възстановяването на нарушения паричен поток е от огромно значение за дейността на дружеството, свързана със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната. Ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството, като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ", се посочва в съобщението.

Междувременно в петък вечер пред БНТ настоящият изп. директор Иван Топчийски обяви, че при освобождаването на предишното ръководство, той на свой ред е освободило целия мениджмънт, според него, за да няма следи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"