Проф. Витанов: Още не сме преминали пика на петата вълна

Проф. Витанов: Още не сме преминали пика на петата вълна
A A+ A++ A

"Справяме се добре, но още не сме излезли от зоната на пика и не бива да се отпускаме", това написа във фейсбук математикът проф. Витанов в коментар за пика на ковид вълната.

Ето какво още пише той:

1. Винаги съм казвал, че пикът на една вълна не е точка във времето, а интервал. Влиза се в околопиковата област на вълната и се стои там докато се пречупят релевантните трендове. Тогава се излиза от зоната на пика.

2. Кои са релеватните трендове за вълната на Омикрон. Те са два: трендът на повишаване на броя на новите случаи и трендът на увеличаване на заетите легла в болниците.

3. Двата тренда не са пречупени, защото вторият - този свързан с болниците не е пречупен. Следователно не сме излезли от областта на пика на вълната. 

4. Напомням прогнозата ми от ноември месец миналата година, че пикът на вълната ще е през февруари и ще излезем от него към средата на месеца. За първата и втората седмица на февруари прогнозата беше и е, че ще сме в областта на пика. 

5. Заключение: справяме се добре, но още не сме излезли от зоната на пика и не бива да се отпускаме. Помнете - всеки сценарий може да бъде дестабилизиран, включително и този с излизането от зоната на пика. 

6. Какво значи: справяме се добре. Справяме се добре в сравнение с други страни, защото тук няма суперпожар и препълнени болници. Има висока смъртност, но тя е следствие от инатлък. Можехме да се справим и по-добре. Не се справихме по-добре - смъртността вече мина 33 500, а регистрираните случаи гонят 1 милион. Като станат 1 милион, ще има специална бележка тук. Защото юрдеците окрякаха Вселената, когато беше направена тази прогноза, че Витанов брои трупове и плаши хората, че щяло да има 1 милион регистрирани случая. 

7. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

 

#проф. Николай Витанов #пета вълна #ПИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »