Меркози натискат за санкции за 3% дефицит

Меркози натискат за санкции за 3% дефицит
Франция и Германия искат да бъдат въведени автоматични санкции срещу страните – членки на ЕС, чийто бюджетен дефицит надхвърля 3% от БВП. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Франция и Германия искат да бъдат въведени автоматични санкции срещу страните – членки на ЕС, чийто бюджетен дефицит надхвърля 3% от БВП.

„Франция и Германия искат „автоматични санкции“ срещу страните - членки на ЕС, чийто дефицит надвишава 3% от размера на брутния вътрешен продукт (БВП)“, заяви френският президент Никола Саркози след днешната си среща с германския канцлер Ангела Меркел, посветена на спасяването на еврозоната.

„Искаме незабавни санкции в случай на неспазване на правилото за вътрешен дефицит от 3% от БВП“, посочи Саркози след работен обяд с Меркел.

„Освен това Париж и Берлин искат „нов договор“ за ЕС, който да бъде подписан или от всичките 27 страни - членки на съюза, или от 17-те държави от еврозоната, към които биха могли да се присъединят доброволно и други правителства“, добави Саркози.

Представените точки са част от постигнатото френско-германско споразумение, което ще бъде представено в сряда пред председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Френско-германското споразумение е готово и ще залегне в подробно писмо, което ще бъде връчено на президента на ЕС Херман ван Ромпой в сряда, в навечерието на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Париж и Берлин искат и среща на държавните и правителствените ръководители, представляващи икономическото правителство на еврозоната, „веднъж месечно, докато продължава кризата“, посочи още Саркози.

Двете страни държат тези ежемесечни срещи да протичат при „точен дневен ред“, подчерта той.

Германският канцлер Ангела Меркел на свой ред спомена „правото на труд“ и „развитието на инфраструктурите“ като възможни теми на срещите.

#Франция #Германия #Никола Саркози #Ангела Меркел #президент #канцлер #санкции #ЕС #Европейския съюз #дефицит #БВП #Париж #Берлин #среща #срещи #договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"