Петков прие покана за разпит от Гешев, но иска да знае за Мата Хари, Барселонагейт, Джуджетата

Петков прие покана за разпит от Гешев, но иска да знае за Мата Хари, Барселонагейт, Джуджетата
A A+ A++ A

Днес бях уведомен, че главният прокурор ме кани на разпит да оповестя информации, които са публично известни, но на които той би се радвал да се информира от мен. С удоволствие приемам поканата и искам да попитам следните въпроси.Това обяви на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков, след като по-рано стана ясно, че прокуратурата е отправила покана за разпит към Петков и Лена Бориславова. 

Министър-председателят посочи, че има конкретни въпроси по определени теми, сред които:

- "Мата Хари"

- "Магнитски"

- Има ли директна връзка между заема в ББР и фактът, че Пеевски е бил акционер в "Булгартабак"

- "Осемте джуджета"

- "Барселонагейт"

- Автомагистралите и ГЕРБ

- "Булгаргаз".

Петков и говорителят на правителството Лена Бориславова са призовани да се явят на 9 февруари в 15:00 часа във Върховната касационна прокуратура.

Ето какво точно заяви на брифинга в МС министър-председателят:

"С удоволствие приемам поканата и по време на тази среща ще попитам следните въпроси:

1 – Какви действия е предприела прокуратурата по темата „Мата Хари“, след като бе публично известено, че има кюлчета и пачки, и г-н Борисов сподели, че знае коя е Мата Хари. Прокуратурата установила ли е коя е Мата Хари и разследвала ли е дали тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на г-н Борисов или те са си били просто там?

2 – Във връзка с „Магнитски“ знаем, че г-н Божков има доста обвинения от прокуратурата. Въпросът е има ли допълнителни разследвания по другите хора, ясно описани по "Магнитски" – г-н Пеевски, г-н Манолев и Илко Желязков. Какви са действията на прокуратурата, предприети там?

3 - Има ли директна връзка между заема в ББР и фактът, че Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?

4 – По една от телевизиите беше ясно казано, че заемът на Роудуей кънстракшън в ББР е взет от адвоката на г-н Румен Гайтански. Искам да се установи дали този заем е взет правомерно и има ли вързка с г-н Гайтански?

5 – След като всички българи се запознаха с казуса „Осемте джуджета“, какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинения на Петър Петров, известен като „Петьо Еврото“?

6 – Има ли връзка между строителните компаниии, част от които са взели доста от договорите във връзка със строителството на незаконните язовири и господин, известен с прякора Таки?

7 – Какви стъпки са направени във връзка с Барселонагейт и факта, че испанските власти са ни информирали за пране на пари, потенциално свързано с този казус?

8 – Има ли връзка между случаите за „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари, и организацията ГЕРБ, както беше оповестено?

9 – Защо „Булгаргаз“ и г-н Николай Павлов са се отказали от количествата азерски газ, след като същите тези доставчици сега са информирали, че такъв газ би могло да се достави през „Неа Месембрия“? И по този начин миксът на „Булгаргаз“ за потребителите в България би бил доста по-евтин.

10 – Дали е най-правилно да се вика г-н Павлов само като свидетел и разпитан по този случай – какви са стъпките, които те са предприели?"

Ще оформим още въпроси, всички те са доста важни – защото са общоизвестни от различни медийни публикации, но аз лично не съм запознат, че има конкретни действия, които са резултирали в конкретни обвинения. Искам да знам какви стъпки са били предприети в тази насока. Има и други въпроси, но това са основните, които бих задал, като първа стъпка, каза Петков.

Главният въпрос на срещата с Иван Гешев миналата седмица беше дали спецпрокуратурата трябва да се закрие или трябва да остане – кое е по-добре за България. Аз ясно изразих мнението на „Продължаваме промяната“ и коалицията, че тези структури не трябва да останат. Списък не съм дал – това беше разговор, заяви още премиерът.

#Кирил Петков #Иван Гешев #разпит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"