Бил Гейтс с нов фокус върху нещо, което ще даде отражение на цялата планета

Бил Гейтс  с нов фокус върху нещо, което ще даде отражение на цялата планета
A A+ A++ A

Милиардерът Бил Гейтс ще помогне за почистването на въздуха от въглерод. Неговият фонд за рисков капитал Breakthrough Energy Ventures инвестира в младата компания Verdox, която е разработила технология за отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата на планетата.

Основана през 2019 г., Verdox е събрала 80 милиона долара от различни инвеститори. В допълнение към Breakthrough Energy Ventures, последният кръг на финансиране включва Prelude Ventures и Lowercarbon Capital.

Засега изследванията на компанията се извършват само в лаборатория, но инвеститорите все пак решават да инвестират сега. Те бяха убедени от скорошния пробив на компанията в разработването на ключов материал, използван за улавяне на въглероден диоксид в атмосферата.

Улавянето на газ е процесът на извличане на CO2 от въздуха. В повечето съвременни технологии това се прави от течни разтворители, които привличат газ по същия начин, по който магнитът привлича желязото.

Веднага след като течността улови газа, той се нагрява до температура, която позволява освобождаването на CO2. След това може да бъде компресиран и изпомпван дълбоко под земята за постоянно съхранение. Тези технологии обаче са много скъпи.

Verdox предложи по-евтин подход. Тя е разработила специален вид пластмаса, която може да извлича CO2 от смес от газове чрез прилагане на електрически ток. Компанията отбеляза, че техният метод може да намали общото количество енергия, използвано за улавяне на газа със 70 процента или повече.

Разработването на технологията Verdox за търговска употреба ще отнеме години. От компанията обаче вече отбелязаха, че планират да улавят въглерод на цена от 50 долара за тон, което е много атрактивно количество.

През 2016 г. 175 държави подписаха Парижкото споразумение, съгласно което се ангажираха да ограничат повишаването на температурата на Земята до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. За да постигнат тази цел, държавите ще трябва да постигнат нулеви емисии на парникови газове в атмосферата.

#Бил Гейтс #въглерод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »