11 начина да пестим електричество у дома

11 начина да пестим електричество у дома
A A+ A++ A

Може би най-големият дял от месечните ни сметки отиват за електроенергия. Това е така, защото почти всичко в днешно време е вързано към мрежата. Непрекъснато слушаме за енергийната ефективност на уредите, а на практика сметката за ток в края на месеца винаги е една и съща. Но защо това е така? Какви грешки допускаме, когато става въпрос за енергоспестяването?

Нека първо си изясним какво значи „енергийна ефективност“.

Терминът „енергийна ефективност” е съотношението между изходното и вложеното количество енергия. Или казано по-друг начин с по-малко енергия да се извърши същото количество работа. Производителите на електроенергия в Европейския съюз са задължени да поставят специални обозначения върху уредите си. Така наречените „етикети за енергиен клас”. Най-високият клас е обозначен с А+++, климатици от този клас могат да Ви спестят до 75% енергия. Най-ниският клас е обозначен с G при тези уреди енергийната ефективност е най-ниска. Повече за тях тук.

Въпреки опитите на Европейския съюз да намали количеството използвана енергия с въвеждане на различни ограничения за по-ниска мощност или с всякакви финансови програми за стимулиране на закупуването на уреди от по-висок енергиен клас, потреблението на електроенергия продължава да нараства. През последните 10 години то се е увеличило с повече от 2%. Този проблем е особено значим за България, защото ние сме на дъното на класацията по енергийна ефективност и близо 40% от потреблението отива за отопление, докато в Западна Европа този процент не е по-висок от 25.

Ако сте се чудили как може да пестите повече и да направите дома си енергийно ефективен, ето няколко съвета от нас:

Прозорци и стени:

Проверете уплътненията на вратите и прозорците. Ако откриете проблем с тях, най-добре е да ги смените с нови, все пак няма смисъл да отоплявате или охлаждаде жиличето си, когато всичко излиза през прозореца. Една статистика показва, че 41% от топлината в дома излизат именно през прозорците​. За подовете е едва 9%, при стените са 26%, а за покрива остават около 24%. Което нагледно показва колко е голямо значението на качествената дограма.
Добре е да съобразите дограмата си с това какво е изложението. Заложете на К-стъкло, то може да намали сметките Ви с близо 50%.
Санирането може да Ви спести голяма част от парите давани за отопление и охлаждане.

Осветление:

Заменете крушките с енергоспестяващи, светят по същия начин и имат по-дълъг живот. Една крушка от 20 вата свети по същия начин като такава от 100, която не е енергоспестяваща.


Климатик:

Технолигиите са толкова напреднали, че благодарение на инверторната технология може да отоплявате или охлаждате дома си на ток и това почти да не се отразява на сметката Ви. Има климатици, наречени „хиперинвекторни“, които са енергийно ефективен клас А+++, те могат да Ви спестят до 75% повече сравнено с климатици от по-нисък енергиен клас. Също така ако се направи съпоставка между климатика и отоплението на ток с други уреди, сметката Ви за ток ще бъде в пъти по-голяма, ако използвате "духалка".
Също така е важно да знаете, че правилната настройка на климатика е ключът към неговата енергийна ефективност. Повече за как да настроите климатика си правилно четете тук!
Много е важно да поддържате филтрите на климатика чисти. Замърсяването, което се натрупва в тях не само е вредно за здравето, но намалява и мощността на климатика. За това редовно почиствайте филтрите и поне 1 път в годината му правете профилактика. Повече за профилатиката на климатика вижте тук .
Намалете температурата в стаята с 1 градус, така ще намалите консумацията на електричество с 6%.

Бойлер:

Бойлерът Ви позволява да настроите точно колко да загрява водата, възползвайте се от термостата му. Няма нужда да работи на пълен капацитет, когато използвате само част от водата. Понижаването на температурата на бойлера на 55 градуса, ще спести от енергията за затопляне на водата с 15 %.
Използвайте нощната тарифа за ток. Нощната тарифа е наполовина на дневната и това ще Ви спести много пари. Модерните бойлери имат добра изолация и спокойно могат да съхраняват водата топла до 12-14 часа. За това включвайте бойлера преди да си легнете или използвайте таймер, който да включва бойлера и да го изключва вместо вас.

Хладилник:

Хладилникът е друг голям уред, който изразходва огромно количество енергия. При него дори малки неща, като оставени отворени бутилки с вода могат да вдигнат консумацията му на електроенергия. За това е важно да не оставяте отворени продукти в него.
Добрата му подредба също е важна. Постарайте се да разпределите така продуктите, че да има добра циркулация на въздуха между тях.
Уплътнението на вратата е много важно, за това тя трябва да се затваря плътно. За да проверите дали имате нужда от тово може да направите един много лесен тест. Вземете лист хартия и затворете вратата на хладлника, ако успеете да го издърпате, то това означава, че и студеният въздух би излязъл също толкова лесно.
Не поставяйте хладилника до фурната. Също така добре е той да се намира в най-студената стая в дома Ви и да не се огрява директно от слънцето.
Размръзявайте го редовно. Всеки сантиметър лед във фризера увеличава сметката Ви за ток с 10%.
И тук правилната настройка също е много важна. Нормалната температура за хладилната част е около 5 градуса, а за фризера около -2.

Перална машина:

Модерните перални машини пере отлично и при по-ниска температура, за това не е нужно да използвате високи градуси при слабо замърсени дрехи. Също така използвайте кратки програми.

Миялна машина:

При нея се отнася същото като при пералната машина. Използвайте „еко“ програма на по-ниски градуси и миите чиниите на кратка програма.
Ако машината Ви има функция за настройване на температурата, то изберете най-ниската степен на подгряване.

Фурна:

При фурната е добре да готвите няколко неща едновременно, за да се възползвате максималко от толината и. Ако искате да я използвате за нещо малко по-добре използвайте тостер или микровълнова печка.
Старайте се да я отваряте по време на готвене възможно най-рядко, всяко отваряне Ви костава голяма топлинна загуба.
Спазвайте програмите за готвене и изключвайте фурната 5 мин. преди крайното време за готвене, така ще доготвите ястието си с остатъчната топлина.
При уплътнителя на фурната важи същото правило като при хладилника. Ако губите топлина по време на готвене, значи губите и пари. Смяната на уплътнителя с нов ще Ви спести много.
Може да използвате функцията за готвене с вентилатор, така ще готвите на по-ниска температура и фурната Ви ще хаби по-малко електроенергия.

Електически котлони:

При тях правилото за изключване 10 мин. преди да приключите с готвенето е дори закон. Много от модерните плотове имат точно такава система за отдаване на остатъчната температура в края на готвенето, за това не забравяйте да го изключите.
Когато използвате електрически котлон е важно тенджерата и тигана, който използвате да е със здраво дъно. Това значи то да е напълно равно. Всяка вдлъбнатина или неравност повишава консумацията на енергия с 50%. За това по-добре си купете нов, от колкото да изпозлвате такъв, които е дефектен. Добре е да съобразявате и размерите им с тези на котлона, така също ще спестите ненужно отдаване на топлина.

Телевизор и друга черна техника:

При телевизора важи правилото, когато не се използва да се изключва от мрежата. Друг добър съвет е, ако гледате телевзия предимно вечер е да настроите светлината на екрана на средна стойност.
Всички странички аудиосистеми, дивидита или допълнителни малки електоуреди важи правилото, че щом свети значи изразходва много ток, дори и да не работи. За това най-добре ги изполювайте ръчно от контакта.

Колко процента може да намалите от използваната електроенергия с качествени уреди.

Общи съвети за дома:

Не дръжте уредите, които не използвате ежедневно включени в електрическата мрежа непрекъснато. Дори и без да ги използвате те отново консумират енергия, за да седят в режим „готовност“
Използвайте разклонител с ключ и изключвайте всичко, когато не сте си у дома.
Не оставяйте включени зарядни устройства в електрическата мрежа.
Използвайте режим “sleep” на компютъра Ви, когато сте го оставили включен, а не работите на него. Екранът хаби повече енергия от процесора на компютъра. Ако искате да пестите още повече най-добре е да смените настолния компютър с лаптоп, за неговата работа е необходимо много по-малко енергия.
Всички странички устройства към компютъра Ви като колонки, принтер или скенер е добре да са на разклонител с ключ и да се изключват директно от мрежата, когато не се използват.
Не отоплявайте стаи, в които това няма нужда.
Използвайте климатик за отопление и охлаждане, вместо „духалка“ и вентилатор. Макар и на по-ниска цена тези уреди са огромни консуматори на енергия.
Не оставяйте лампите да светят, когато това не е нужно. Изградете си навика да ги гасите, когато не сте в стаята.
Използвайте датчици за движение за междуетажните площадки или за лампата пред входната врата.

Бонус:

Не използвайте уредите за пестене на ток, те са напълно неефективни. И ще останете подведени от тях. За това единственият начин за да намалите сметките си е да направите реални действия за това. Мислете, че с тях не само ще намалите собствената си сметка, но и ще допринесете за благото на природата и за намаляване на парниковите газове.

Сигурни сме, че с тези съвети ще успеете да намалите потреблението си на ток с най-малко 45%. Ако Вие имате друг трик, с който пестите от електроенергия споделете го с нас, за да го добавим към нашия списък.

#ток #дом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"