Лекар: Откажете се от това, ако се заразите с "Омикрон"

Лекар: Откажете се от това, ако се заразите с "Омикрон"
A A+ A++ A

Невролог предупреди хората, които са се възстановили от коронавируса Омикрон, да не пият кафе за борба със сънливостта. В интервю за чуждестранно издание лекарят обясни, че тази напитка влияе върху метаболитния процес и представлява опасност за сърдечно-съдовата система.

Игор Мацокин, невролог в мрежата на клиниките Atlas, препоръчва след вируса да се сведе до минимум ефектът на стимулантите върху тялото, един от които е кофеинът. Възстановените пациенти често изпитват сънливост и намалена работоспособност, казва той, и се борят с тези симптоми с големи количества кафе и напитки с кофеин.

Специалистът каза, че кофеинът изчерпва запасите от аденозинтрифосфорна киселина в организма. И е от голямо значение в процеса на енергийния и субстанционен метаболизъм в организма, които вече са силно намалени след коронавируса. 

Неврологът отбеляза, че кофеинът причинява дехидратация, което води до повишаване на съсирването на кръвта, както и до намаляване на кръвните нива на различни микроелементи, включително калий. Това се отразява негативно на функционирането на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Игор Мацокин препоръча възстановените хора да се върнат към пиенето на кафе постепенно. Като алтернатива той предложи слаб зелен и бял чай.

#Омикрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »