Пандемията от COVID-19 е към края си, но дали?

Пандемията от COVID-19 е към края си, но дали?
A A+ A++ A

Омикрон променя всичко? Пандемията от COVID-19 е към края си? Напоследък все по-често се твърди, че можем да се надяваме на скорошен край на пандемията. Така ли е наистина? Deutsche Welle събра мнения на експерти.

Ситуацията е доста странна: броят на новите зарази с коронавируса не спира да расте, а ние се надяваме на скорошен край на пандемията и отменяне на всички ограничения.

В Дания например паднаха почти всички ограничения - въпреки високия брой нови инфекции. "Локдауните пораждат недоверие, затова е мъдро мерките да се разхлабват, когато това е възможно", заяви датският политолог Михаел Банг Петерсен, който консултира датското правителство по въпросите на пандемията.

Напоследък все по-често се изказва мнението, че тъкмо силно заразният вариант Омикрон би могъл да превърне пандемията в ендемия - тоест, вирусът няма да изчезне съвсем, но ще се проявява само в определени региони или само сред част от населението, а ние отново ще си върнем старите свободи.

Край на пандемията?

Наистина ли вирусът ще стане ендемичен? Ще промени ли Омикрон всичко? Честният отговор гласи: няма как да го знаем. Нито един политик или експерт не може със сигурност да предскаже как точно ще се развие ситуацията през идните месеци. Защото не знаем в каква посока ще мутира коварният вирус SARS CoV-2. Сигурно е само, че той ще продължи да мутира, защото вирусите правят тъкмо това, когато попаднат в благоприятна среда за размножаване, каквато е човешкият организъм.

"Не знаем какви нови варианти ще се появят, не знаем също така дали те ще могат да заобикалят имунната защита и дали ще водят до тежки форми на COVID-19", казва проф. Жерар Краузе, епидемиолог от Центъра за инфекциозни изследвания "Хелмхолц" в Брауншвайг. "Не споделям еуфорията, че Омикрон ще ни изведе в ендемия", добавя експертът.

Възможно е вълната от Омикрон да затихне, но също така е възможно след това да се върне вариантът Делта, казва на свой ред проф. Улрике Протцер, която ръководи Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

Но дори и вирусът да стане ендемичен, той си остава опасен и може много бързо да се видоизмени. "Ендемична ситуация не означава, че всичко е приключило и вече няма опасност", казва епидемиологът проф. Хайо Зеб от института "Лайбниц".

Но въпреки неясното бъдеще трябва да се взимат решения - включително за това дали е възможно разхлабване на ограниченията. Тези решения обаче се взимат не от учените, а от политиците.

Томас Фосхар, главен лекар на белодробната клиника в Мьорс, заяви наскоро, че Омикрон представлява "изход от пандемията" - и изрази надежда, че всички ще прекарат тази инфекция. Според него така ще се постигне имунитет по естествен начин.

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен не споделя това мнение: "За Германия постигането на имунитет по естествен път не представлява опция - главно поради високата средна възраст на населението, което би довело до твърде много смъртни случаи. Такава цена е прекалено висока", казва Дростен.

Колко дълго още ще живеем с коронавируса?

От сезонните грипове знаем, че тези вируси не могат да бъдат изцяло унищожени - те се появяват редовно в различни варианти, но прекараните заболявания или поставените ваксини могат да създадат известен имунитет срещу тях.

Също както при грипа, при коронавируса явно ще е от полза, ако по-възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания като диабет или сърдечно-съдови проблеми се предпазват от инфекцията чрез ежегодна ваксинация. "Когато човек е ваксиниран и евентуално прекара и инфекция с вируса, имунната му система вече ще е в състояние да се справя добре с новите варианти на вируса, които ще се появяват", обяснява Улрике Протцер от Института по вирусология към Техническия университет в Мюнхен.

С оглед на всичко това можем да обобщим: тъй като вече неведнъж имахме възможност да се уверим колко упорит и променлив е коронавирусът, навярно ще трябва да свикнем с мисълта, че още дълго време ще живеем с него.

#Омикрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"