Медикаментите без лекарско предписание са поскъпнали с 15%

Общество | 11 февруари 2022, петък / 11:30| Показвания:Лекарствата без лекарско предписание са поскъпнали с 10 до 15%, а при предписаните лекарства, които са по-строго регулирани, почти няма скок в цената.

Това каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, предава bTV.

Той обясни, че токът за 12 аптеки за декември е скочил с 30 000 лв. По думите му скокът в цените на електроенергията затруднява по-малките аптеки, които са с по-малки възможности и разчитат на продажбата на регулирани лекарства.

„Процесът на вдигане на цените започна още от ноември миналата година и той се дължи на увеличаване на цените от производителите, което се дължи на увеличаването на разходите при тях и това доведе до това, че повечето лекарства без лекарско предписание са увеличени“, отбеляза Николай Костов.

По-скъпи са най-често купуваните и познати лекарства - за кашлица, за хрема, прахчета за простуда и грип, продукти за болка.

По думите на Костов най-голямо е увеличението в козметиката - добавки и продукти, които са нерегулирани – между 2-3%. Рядко е до 15% при тези, които са с натрупана инфлация от 2 години.

"При предписаните лекарства почти не е възможно да се вдигне цената, защото тя зависи от Съвета по цени. Там нещата са по-тежко регулирани, има даже няколко лекарства, които са поевтинели", каза още Николай Костов.


Тагове: лекарства

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси