Министър Събев: Време е за тунел и жп линия от София до С. Македония

Министър Събев: Време е за тунел и жп линия от София до С. Македония
A A+ A++ A

България и Република Северна Македония подписаха меморандум за превоз на стоки. Това обяви министърът на транспорта на РСМ Благой Бочварски. Авиолинията София-Скопие ще заработи от 27 март.

Полетът, който се реализира от авиокомпания "Гъливер" пристигна на международното летище в столицата на Република Северна Македония около 09:45 ч. местно време, а на борда пътуват македонска и българска делегация, водена от министрите на транспорта на двете страни Николай Събев и Благой Бочварски. Част от делегацията са и туроператори от двете държави.

"Искам да ви кажа, че с министър Благой Бочварски се работи много лесно и ефикасно. Когато насреща има интелигентен и практичен мъж се работи лесно. Ние знаем, че не можем да говорим за добър жизнен стандарт, ако няма добра икономика. Само три седмици след първите ни срещи, ние направихме първа крачка за по-добър стандарт за гражданите на Северна Македония и България. Създадохме този инструмент, който сега се нарича София-Скопие и този инструмент трябва да дадат възможности за по-добър икономически стандарт. Сега вече имат думата туроператорите. Моделът, който създаваме трябва да има икономически смисъл и за нас е радостно да съобщим, че след тристранна среща на двамата летищни оператори собственикът на компания "Гъливер" ни информира, че двете летища ще подкрепят с програма за стимулиране на нови полети тази линия и нейното продължение така, че да нямаме линия, която съществува 6 месеца, а по-дълго време. Време е да направим тунела и да пуснем железния път най-вече през най-тежката част Деве баир", каза министърът на транспорта Николай Събев.

В Скопие ще бъдат обсъдени и детайли около бъдещото опериране на авиолинията, която се очаква да се превърне в редовна от следващия месец. Туроператорите ще могат да обменят информация за възможни туристически пакети, които да помогнат да се увеличи броят на посещенията на туристи от двете страни.

Самолетното свързване между столиците на Република Северна Македония и Република България е първата конкретна стъпка в сътрудничеството, което обявиха на първата си среща в Скопие на 18 януари тази година премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски. На 25 януари двете правителства поведоха в София и съвместно заседание, подписвайки меморандум за укрепване на инфраструктурната свързаност между двете държави.

#Николай Събев #Северна Македония #жп линия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"