Знаем ли какви са съставките в хранителните продукти?
Палмова мазнина и токсични химикали са само част от бонусите, които ни дават вафлите. Проучване на 31 марки захарни изделия показва, че в 28 от тях се съдържа палмова мазнина, разказва НОВА в репортаж.
„Хидрогенираната, втвърдената мазнина, води до натрупване на плаки в кръвоносните съдове, което я прави опасна. Палмовата мазнина е нарочена за основен враг, но всъщност хидрогенирането е основен проблем”, обясни Богомил Николов от „Активни потребители”.
По думите му при няколко от предлаганите марки вафли на пазара, именно палмовата мазнина е посочена на първо място в етикета, което означава, че и съдържанието й е най-голямо.
„Имаше предложение за ограничаване на тази съставка на европейско ниво, мисля, че процесът се забави, но трябва да стане факт в някакъв момент”, добави Николов.
Още по темата:
- » "Достъпно за вас": 50 хранителни продукти от днес на по-ниски цени
- » Забраняват химикали, които могат да доведат до стерилитет и депресия?
- » Тези 5 продукта съдържат смъртоносна отрова