Байдън и Путин обсъдиха струпването на руски войски по границата с Украйна

Байдън и Путин обсъдиха струпването на руски войски по границата с Украйна
A A+ A++ A

Президентите на Съединените щати и Русия проведоха телефонен разговор. Повече от час Джо Байдън и Владимир Путин обсъждаха струпването на руски войски по границата с Украйна.

САЩ и техните съюзници ще „отговорят решително", ако Русия нахлуе в Украйна, е казал президентът Джо Байдън на Владимир Путин по време на разговора, предава SkyNews.

Байдън e казал на своя колега още, че САЩ остават готови да се ангажират с дипломация въпреки струпването на руски войски на границата с Украйна, но са „еднакво подготвени за други сценарии“. Той е добавил, че САЩ и техните съюзници ще наложат сериозни санкции на Русия в случай на нахлуване.

По-рано днес, френският президент Еманюел Макрон също проведе телефонен разговор с Путин. От Елисейския дворец съобщиха, че руският президент не е казал нищо, което да показва, че се готви да нареди нахлуване в Украйна.

Преди това американският държавен секретар Антъни Блинкън пък разговаря с руския си колега Сергей Лавров, който отново категорично е заявил, че Москва не се подготвя за инвазия. Блинкън е подчертал, че дипломацията все още е вариант.

„Продължаваме да наблюдаваме много притеснителни сигнали, включително нови части, които пристигат край границата с Украйна. Както казах вчера, в етапа сме, в който руската инвазия може да започне по всяко време, ако президентът Путин реши това. Това включва и следващите дни. Не знаем дали президентът Путин е взел това решение, но знаем, че е разгърнал капацитета, за да може да действа в много кратък период”, каза той.

#Владимир Путин #Джо Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"