Математик плаши: Чака ни втори пик на ковид вълната

Математик плаши: Чака ни втори пик на ковид вълната
A A+ A++ A

Очаква ни втори пик на COVID вълната. Това каза в ефира на НОВА математикът Лъчезар Томов. По думите му процентът ваксинирани у нас продължава да е изключително нисък.

"Ако тези нива се запазят, цялото население на България ще бъде засегнато от вируса и неговия нов вариант. Сега има хора, които не са се срещали с коронавируса, особено в отдалечените райони. Към момента официално новата вълна засегна 3 хиляди души, неофициалните данни показват двоно повече. Възможно е да се стигне и до 10 хиляди. Децата се върнаха в училище, а вече се доказа, че именно те разпространяват вируса към възрастните. Отново ще имаме скок на новозаразените, после спад и отново скок”, обясни той.

Математикът добави, че досега България не е успявала да обърне негативните тенденции на COVID вълните чрез постигането на колективен имунитет, а единствено чрез мерки.

"23 пъти по-нисък е рискът за хоспиталиция на хората с бустерна доза. На тези с две дози от ваксината той е пет пъти по-нисък. С възрастта обаче рискът расте”, каза още Томов.

Лъчезар Томов обърна внимание и на последиците след преболедуван COVID.

"20-25% от заразените хора не се възстановяват напълно след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни изменения, както и неврологични щети. Това важи и за децата, но  в по-малък процент”, обясни той.

Според математика бебетата и бременните жени са поставени в сериозен риск.

#Лъчезар Томов #ПИК #ковид вълна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »