12 000 противотанкови и 1000 противовъздушни ракети поиска Украйна от Германия

12 000 противотанкови и 1000 противовъздушни ракети поиска Украйна от Германия
A A+ A++ A

В навечерието на визитата на германския канцлер Олаф Шолц Украйна поиска от Германия 12 000 противотанкови и 1000 противовъздушни ракети. Посланикът на Киев в Берлин Андрий Мелник посочи, че те са необходими за отбрана, ако Русия нападне Украйна. 

Германия категорично отказва да доставя оръжие на страни, които са във военен конфликт, включително и на Украйна.

Посланикът заяви и че войната изглежда все по-неизбежна, а визитата на Шолц в Киев и Москва е последният шанс тя да бъде избегната.

„Украинското правителство се подготвя за най-лошия сценарий, в който е включена и бомбардировка на Киев“, заяви той. Русия е с по-голяма военна мощ от Украйна и има повече бойни самолети и кораби. „Ще сме лесна плячка“, призна посланикът.

Шолц пристигна днес в Киев, а утре ще се срещне в Москва с Путин. Германският канцлер обяви, че ще покани укаринския президент Зеленски и руския му колега Путин в Берлин за преговори.

Точно преди посещението на канцлера Олаф Шолц в Киев, лидерът на парламентарната група на Германската социалдемомратическа партия Ролф Мюцених обясни опасенията за сигурността на Русия с "големите грешки", допуснати от правителството на САЩ по времето на президента Джордж Буш-младши.

Освен "нахлуването в Ирак", той споменава "сътресенията тук, в Европа" и "отклонението от контрола върху въоръженията". "Това са все неща, които тревожат и Русия", каза Мюцених в ефира на телевизия АRD. "Не споделям някои опасения, но със сигурност ги разбирам."

Той добави, че трябва да се признае публично, че "Русия също има легитимни интереси в областта на сигурността". "Това няма нищо общо с Украйна", а "със САЩ, с прекратяването на оръжейните споразумения".

Мюцених коментира предпазливо идеята на украинския посланик в Берлин Андрий Мелник, че Шолц може да покани руския президент Владимир Путин и украинския държавен глава Володимир Зеленски в Берлин за преговори.

"Да, това е възможно", каза той. "Но първо трябва да се обърнем към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) или към по-малки международни форуми."

Съпредседателят на ГСДП Ларс Клингбайл пък посочи, че "Олаф Шолц може да предотврати тази военна ескалация". Според него "именно Олаф Шолц може да бъде и този, който ще изиграе решаваща роля за предотвратяването на тази военна ескалация в центъра на Европа."

Политикът подчерта, че вярва във възможността "различни санкции, които се прилагат много бързо и в икономическия сектор", бързо да бъдат "усетени директно в самата Русия".

Мари-Агнес Щрак-Цимерман, говорителка по въпросите на отбранителната политика на парламентарната група на либералите в Бундестага, се изказа в подкрепа на доставката на бронирани автомобили за извозване на ранени лица преди посещението на канцлера Олаф Шолц в Украйна.

"Аз съм категорично против тежките оръжия", каза тя пред радио Дойчландфунк днес. "Въпросът е, че подкрепа може да бъде оказана на Украйна, например като й бъдат доставени среднотежки бронирани автомобили".

По думите й, особено по време на войната в Източна Украйна, много ранени са починали, защото не са могли да бъдат спасени и обслужени достатъчно бързо.

Щрак-Цимерман за пореден път посочи като неподлежаща на обсъждане доставката в Украйна на тежка артилерия или танкове.

#Украйна #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"