Нинова с новини за цените на дървата: Ограничаваме посредниците и прекупвачите

Нинова с новини за цените на дървата: Ограничаваме посредниците и прекупвачите
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова се появи на брифинг и съобщи важни новини за цените на дървата.

"Ограничаваме посредниците и прекупвачите. С тази мярка държавните горски стопанства ще гарантират, че има дърва. Гарантираме и достъпна цена", каза тя.

"От днес работят 17 склада в държавните горски и ловни стопанства. Те ще станат 56 скоро. Там дървесината ще се продава за огрев на цената на добиване, без надценки и такси за гражданите. От тези складове ще се извозва дървесината до мястото, където живеят хората и това ще е за сметка на политиката, която водим", уточни Нинова.

"Тоест ограничаваме посредниците, които на някои места са 3-4 фирми и натоварват цената и купуват дърва, за да ги продават. Държавата влиза в ролята си", каза министърът и добави, че започват да наемат работници и да ги назначават в държавните стопанства. 

Държавните горски стопанства започнаха процедура за купуване на високопроходима техника, която да придобива дървесината, уточни тя.

"За да стане мярката ефективна, имаме нужда от помощ от кметовете. Те трябва да представят списък с хората, които се нуждаят от дървесина", каза още Нинова.

На въпрос има ли опасност от злоупотреби, тя отвърна: "Досега се злоупотребяваше, няма как БСП да злоупотреби. Сега е ясно - знаете къде е държавният пункт, кметовете трябва да дадат списъците. И говорим за кметове от всички цветове, не само от БСП. Приключваме с практиките една или друга политическа сила да използва този механизъм за политически цели".

"Това сме го обещали отдавна. А каквото сме обещали в опозиция, го правим в управлението. Ето - каквото сме казали, изпълняваме. Колко пъти сме споменавали цената на дървата", заяви Нинова.

Министърът на земеделието Иван Иванов от своя страна добави: "Самият факт, че го правим сега, а не в навечерието на предизборна кампания, значи, че ние не преследваме политически цели. Наличието на складове ще гарантира наличието на дървесина и приключване на нередни практики".

"Сумите ще се заплащат директно на тези, които карат дървесината до дома. Досега парите са се давали на кмета, а той - на горското. Това се е ползвало и за политически натиск към избирателите във въпросния район", каза още той.

#Корнелия Нинова #дърва #горски стопанства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"