СЗО алармира: Нова Омикрон вълна заплашва Източна Европа

СЗО алармира: Нова Омикрон вълна заплашва Източна Европа
A A+ A++ A

Нова вълна на инфекции, причинени от варианта Омикрон на коронавируса, застрашава Източна Европа. За това предупреди Световната здравна организация, цитирана от "Ройтерс".

Регионалният директор на СЗО Ханс Клуге посочи, че през последните две седмици случаите на COVID-19 са се удвоили в шест държави - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна.

Той бе категоричен, че предвид предстоящата вълна на Омикрон и при все още широко разпространения на изток Делта вариант сега не е моментът за отмяна на мерките.

Думите на Клуге идват в момент, когато няколко европейски държави, сред които Чехия и Полша, намекнаха за облекчаване на COVID ограниченията от следващия месец, ако ежедневният брой на заразените продължи да намалява.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително и няколко в Централна Азия.

Клуге обаче изрази съжаление, че в някои части на региона ваксинацията протича все още сравнително бавно.

Той посочи, че под 40% от хората над 60-годишна възраст са със завършен ваксинационен курс в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан. Клуге добави, че в България, Грузия и Северна Македония под 40% от здравните работници са получили поне една доза ваксина.

Призовавам правителствата, здравните власти и съответните партньори да проучат внимателно местните причини, влияещи върху по-ниското търсене и приемане на ваксината, и спешно да разработят адаптирани интервенции за повишаване на процента на ваксиниране въз основа на специфичните за контекста данни, настоя той.

 

 

 

#Омикрон #нова вълна #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »