Няма да има закриване или преструктуриране на ДКК, заяви Нинова

Няма да има закриване или преструктуриране на ДКК, заяви Нинова
A A+ A++ A

Закриване или преструктуриране на ДКК не мислим да правим. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на блиц-контрола в Комисията по икономическа политика и иновации, в която тя отговаря на въпроси на народните представители, предаде репортер на БГНЕС.

"Напротив, мислим да оздравяваме държавните предприятия чрез една по-разумна, по-концентрирана политика и с по-голям контрол. Обещах пред вас и публично, че ще се направят пълни проверки в ДКК. Готов е предварителният доклад на Сметната палата. Данните са интересни за това, което заварихме и възнамерявам в най-скоро време да дойда в Народното събрание да искам да ги изложа пред вас публично", заяви още Корнелия Нинова.

Тя обърна внимание, че предварителните доклади в 14-дневен срок трябва да получат мнения и бележки от страна на Съвета на директорите на ДКК, а дотогава този доклад се води като предварителен. По думите й първата задача е да се спрат течовете и кражбите от държавните предприятия, втората е да се намерят на тези предприятия достатъчно възможности за бизнес, износ и презентиране на българските продукти в чужбина и третата - грижата за работещите там.

Вицепремиерът коментира и друга компания, за която обаче заяви, че в коалиционното споразумение е записан текст за закриването й. Това е именно Държавната петролна компания. "Доброто намерение, записано в закона, когато го прие Народното събрание до ден днешен не е видяло светлина. Мисля, че 2019 г. това се случи, когато се откри петролната компания", каза вицепремиерът.

"Искам да обърна внимание на уважаемите народни представители, че в коалиционното споразумение е записан текст за закриването на компанията, тъй като тя не е проработила. Ние просто изпълняваме коалиционното споразумение на правителството. Държим на него, това е официален документ и това изисква промени в някои закони, с които сме готови и в най-скоро време ще представим на вашето внимание", заяви още Корнелия Нинова.

Министърът на икономиката и индустрията отговаря на въпрос и за темата с язовирите и увери, че списъкът с опасните язовири се актуализира постоянно.

#Корнелия Нинова #ДКК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"