Палатът от Барселонагейт продаден за 1,7 млн. евро (ДОКУМЕНТ)

Палатът от Барселонагейт продаден за 1,7 млн. евро (ДОКУМЕНТ)
A A+ A++ A

Прословутата къща от скандала "Барселонагейт", в който е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, е продадена за 1 745 000 евро. Това се е случило през май м.г., като купувачът е испански бизнесмен, разкрива живеещият в Испания Ангел Ангелов, който е близък до разследващия сайт bird.bg. В свой пост във Фейсбук той цитира справка в имотния регистър. Съдбата на известната къща е важна "от гледна точка на факта каква част от "инвестираните пари" са възстановени", сочи Ангелов. Той предостави документа за имотната справка на "Сега". От него се вижда, че за къщата е платено с ипотека. 

Къщата на Carrer de Francesc Ribalta 8 беше обитавана от манекенката Борислава Йовчева, докато преди 2 години испанският вестник "Периодико" не излезе с разследването си за предполагаемото пране на пари.

Преди да гръмне скандалът имотът бе част от капитала на фирма Numin Invest SL, която се занимава с недвижими имоти и е регистрирана на един адрес в Барселона с другото дружество, свързано с Йовчева - Ema BGS SL. Във фирмата дялове имат Йовчева и баща й, но основният капитал е на Александър Чаушев и партньорката му Яна Горанова. Точно през Чаушев, който е бивш директор в "ЛУКойл България" и приближен на Валентин Златев, е и връзката с Борисов, която правят испанските службите в справката от 21 страници, пратена в края на януари на ДАНС. Къщата е купена през 2013 г. и е платена с депозит от 300 000 евро и с два чека за 100 000 евро и 2,5 млн. евро. Отделно има 232 000 евро такси.

След извършено наблюдение на адреса на къщата разследващите в Испания стигат до извода, че имотът се ползва от Борислава Йовчева, дъщеря й, родена през 2012 г., и родителите й. Справка в общинския регистър на жителите потвърждава тази информация. "Въпросният имот може да се класифицира като луксозен, намира се в скъп квартал на Барселона, разполага с частна охрана и модерни системи за видеонаблюдение", пише в доклада, в който са приложени и снимки на къщата, както и на бялото порше, с което Йовчева се придвижва. 

Покупката на къщата в Барселона през 2013 г. е най-важната финансова транзакция за дружеството. Предварителното заключение на испанците е, че Numin Invest SL няма търговска дейност и следователно е само холдингова компания, създадена с цел прехвърляне на активи и капитал от трети страни. "Настоящите наематели /Борислава Йовчева и семейството й/ нямат никакви отношения с Александър Чаушев и неговата съпруга, и за целите на това разследване няма никакво логично обяснение на факта, че този имот служи за жилище на тези лица. Следователно най-очевидната хипотеза е, че реалният собственик на чуждите капитали не са Александър Чаушев и неговата съпруга, а някой, който има връзка с реалните обители имоти", пише в доклада.

След като се разрази скандалът "Барселонагейт" и другата фирма - Ema BGS SL, собственик на луксозен бутик в търговската част на Барселона, затвори магазина. Собствеността на дружеството също бе сменена.

Ден след като медиите огласиха доклада, пратен на ДАНС от Испания по канала на Интерпол, прокуратурата даде брифинг по темата и съобщи, че самата тя е получила 219 страници доказателства от испанските власти, които тепърва ще се превеждат. За справката пък бе коментирано, че е в странна форма - на английски, а не на испански, без съставител и дата.

Източник: "Сега"

 

 

 

#Барселонагейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"