Срещу Ковид-19 и грип: Разработват комбинирана ваксина, ще се слага веднъж в годината

Здраве | 17 февруари 2022, четвъртък / 10:32| Показвания:Първото хапче за ковид, което е разгледано  и разрешено от европейската агенция, е “Паксловит”. Предполагам, че след март месец ще го има и у нас. Това обяви в ефира на БТВ професор Илко Гетов

“Текат преговорите между националните държави, Европейската комисия и фирмата, която го произвежда. То може ад се приема от пациенти, които нямат нарушение на бъбречната и чернодробната функция. Терапията трябва да ес започне още при първите симптоми. Клиничните проучвания показват, че намалява смъртността с около 10 пъти. Вероятно няма да бъде налично в аптечната мрежа“, обясни той.

80% по-малка е вероятността ваксиниран да разпространява вируса, обясни професорът. Очаква се бустерните дози да не са необходими в бъдеще.

“В бъдеще се говори за еднократно, годишно  ваксиниране, по подобие на противогрипната ваксина. В САЩ се работи по комбинирана ваксина срещу сезонен грип и срещу коронавирус, което още повече ще облекчи системата”, разясни проф. Гетов.


Тагове: ваксина, коронавирус, грип

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси