Саркози отстъпи пред Меркел за еврооблигациите

Саркози отстъпи пред Меркел за еврооблигациите
Френският президент Никола Саркози заяви, че еврооблигациите „в никакъв случай не са решение на кризата“ и че Франция и Германия са единодушни по този въпрос. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Френският президент Никола Саркози заяви, че еврооблигациите „в никакъв случай не са решение на кризата“ и че Франция и Германия са единодушни по този въпрос.

„Германия и Франция сме напълно единодушни, че еврооблигациите в никакъв случай няма да донесат решение на кризата“, подчерта Саркози на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

„Искам да каже на французите: Каква е тази странна идея да се сподели дългът, защото Германия и Франция плащат дълговете на другите, без да могат да контролират емитирането на техни дългови ценни книжа“, подчерта френският президент.

През юли той напразно пледира в полза на тези облигации, но след това се отказа от тази идея.

Ангела Меркел на свой ред от самото начало отхвърля идеята за еврооблигации, защото споделянето на дългове, каквото всъщност представляват еврооблигациите, може да се приложи единствено в рамките на истинско федериране на бюджетите – идея, която е далеч от реализиране.

От друга страна, двамата лидери подчертаха, че Европейският съд няма да има правомощия да анулира държавни бюджети.

„Европейският съд няма да може да обявява даден национален бюджет за недействителен“, подчерта канцлерката Ангела Меркел на пресконференцията, посветена на техните общи предложения за реформа на европейските договори.

„Европейският съд не ще може да анулира национални бюджети. Това не е възможно“, присъедини се към нея президентът Саркози, чиято страна беше против такава възможност, за която първоначално пледираше Берлин.

„Затова пък ние искаме конституциите на всяка от 17-те страни от еврозоната да включат строго златно правило, насочено към балансирани бюджети“, добави Саркози.

Така че Париж и Берлин препоръчват въвеждане на „златно правило, засилено и съгласувано на европейско ниво“, за да може конституционните съдилища на всяка страна да имат правомощия да проверяват дали „страните се връщат към балансирани бюджети“.

#Франция #Германия #Никола Саркози #Ангела Меркел #президент #канцлер #санкции #ЕС #Европейския съюз #дефицит #БВП #Париж #Берлин #среща #срещи #договор #еврооблигации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »