БФС скопи футбола с тайно позволение клубовете да ползват колкото си искат чужденци, извън ЕС

БФС скопи футбола с тайно позволение клубовете да ползват колкото си искат чужденци, извън ЕС
A A+ A++ A

Ограничението за картотекирането и използването само на петима чужденци извън ЕС в отборите от efbet Лига вече е в историята. Това решение е било взето на тайния Изпълком, който се проведе в началото на седмицата. Нарочно или случайно обаче информация за важната промяна не бе обявена в сайта на БФС, в който публикуваха уж всички решения, след като тогава не бе организирана пресконференция или изявление на участниците.

Още от тази седмица отборите от елита имат възможност да картотекират и използват футболисти без ограничение на тяхното гражданство, като единствено трябва да се съобразяват с регулациите на 20-те свободни квоти, които разрешава наредбата във връзка с играчи, които не са се развили като юноши в рамките на съответния клуб или в България.

Професионалните клубове вече са уведомени за новата ситуация и реално още в първия редовен кръг могат да използват до 20 чужденци извън ЕС, ако ги имат налични.

Припомняме, че преди време в българския футбол действаше правилото на картотекиране само на 5-ма футболисти извън ЕС и само 3-ма, които можеха да вземат участие в мачовете. Преди няколко месеца това правило бе променено и се даде възможност и на петимата играчи извън ЕС да играят едновременно. Сега тази бройка се вдига на 20.

Какво казва наредбата?

Всъщност по наредба клубовете имат право да регистрират общо 30 футболисти, като за максимум 20 от тях няма ограничение за развитие в определен ФК или Асоциация. Останалите 10 играчи трябва или да са тренирали 2 пълни сезона в дадения ФК между 16 и 21 години или да имат 3 пълни сезона между 12 и 21 години в клуб от България. Така със сегашното решение тези 20 свободни квоти се отварят и за чужденци извън ЕС.

Втора лига

С решението се променят и регулациите във Втора лига. До момента там нямаше право да бъдат картотекирани играчи извън ЕС, освен, ако отборът не е изпаднал от efbet Лига и футболистът има действащ договор. Отборите от Втора лига имаха квота от 5 футболиста без ограничение за развитие в определен ФК или Асоциация. Сега тези 5 квоти са отворени и за играчи извън ЕС.

На какво се базира решението?

Решението на футболната централа е обосновано като предложение на ПФЛ и искане на клубовете.

Припомняме, че в понеделник в Бояна се събра смесен Изпълком, в който участие взеха както членове избрани на все още непризнатия конгрес на 12 октомври, така и членове на предишния Изпълнителен комитет като Венци Стефанов, например.

Не е ясно каква е причината това важно решение да не бъде обявено след Изпълкома и кои са клубовете, които са поискали промяната.

Прозира обаче натиск от страна на Лудогорец, чиито бос Кирил Домусчиев бе на Изпълкома и излезе доволен. От новата наредба ще се възползва и ЦСКА, където обикновено българите в титулярния състав са двама, максимум трима.

#БФС #чужденци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »