ГЕРБ: Няма промени в конституцията, ако има Барселонагейт

ГЕРБ: Няма промени в конституцията, ако има Барселонагейт
A A+ A++ A

ГЕРБ няма да участва в диалог, свързан с промени в Конституцията и съдебната реформа, докато управляващите повдигат теми като "Барселонагейт". Това стана ясно от думите на депутата Тома Биков от парламентарната трибуна. Управляващи и опозиция размениха остри декларации от името на парламентарните си групи по темата, пише КлубZ.

Първоначално Явор Божанков (БСП) попита кой купи на българска манекенка къща за 10 млн. в Испания: "ГЕРБ паднаха от власт, но Борисовщината и наследството на онова управление продължават да тегнат над нас. Последният пример е само от няколко дни, свързан с един огромен скандал с една къща в Барселона и съмнение за международно пране на пари на стойност около 10 млн. лв. (всъщност в изтеклите доклади се посочваше около 5 млн. евро, б.р.).

Този скандал стана обект на разисквания в ЕП, българския парламент, чуждата испанска преса и българската преса, но не стана обект на внимание от страна на българското държавно обвинение или от страна на бившите управляващи в лицето на ГЕРБ, които омаловажиха скандала като медийни изрезки (всъщност прокуратурата даде трети поред брифинг - как разследвала, б.р.).

Самият Борисов заяви, че няма, не е имал, няма и да има къща в Барселона", заяви още Божанков.

И допълни, че медийните изрезки в Европа са сезирали компетентните органи и те са провели разследване.

"Никой никога не е завявал, че Борисов има къща в Барселона, а Мис Бикини има къща в Барселона за 10 млн. Въпросът е кой купи на една българска манекенка къща за 10 млн. в Испания. Откъде дойдоха тези пари. Отговорът се крие зад мрежа от фирми, подставени лица и офшорна собственост.

Този отговор две години не може да бъде открит от българските разследващи в лицето на прокуратурата, а тя наскоро получи 219 страници доклад от чуждите служби, които трябва да преведе и се надяваме да не й е отнеме още две години да направи това. Въпреки всичко обществото ни се информира за този скандал, благодарение на четвъртата власт - медиите", каза още Божанков.

На декларацията на БСП отговори Биков.

"Това е активно мероприятие и се повтаря всяка година. Може да го вкараме в празничния календар", заяви Биков.

И призова да има ден на "Барселонагейт".

"Тази работа е много смешна. Сега, понеже объркахте всичките схеми, които бяхте подготвили, оказахте се в пълна безизходица.

Два месеца не знаете какво правите, анализирате, изпадате в конфузни ситуации, тръгнахте да правите Комисия за промяна на Конституцията, която още не се е събрала и сега дойде време за "Барселонагейт".

Април може да подхванете магистрала "Хемус", май месец вкарайте подслушванията. Така всеки месец да има по едно нещо, за да може да се занимаваме с всякакви глупости, а не това, което е пред очите ни", заяви още Тома Биков.

Според него има брутална некомпетентност на управляващите и редица кризи, които те не могат да овладеят. Той обяви, че няма да има диалог, докато управляващите правят такива глупости.

"Започнете да се държите по-отговорно, не сте в опозиция. Вземете се в ръце и започнете да управлявате", заяви още Биков.

В дебата се включи и Антоанета Цонева от "Демократична България". Тя също направи декларация от името на група.

"ГЕРБ имат желание да се занимаят с празничния календар на българите и има страшно много дни, които според тях трябва да бъдат отбелязани, като започнем от "Суджукгейт", "Цумгейт", "Осемте джуджета", "Хемусгейт".

Тъй като смятам, че твърде много ще се натовари празничният календар, ви предлагам да се опитате да канонизиране на светата Главна прокуратура", заяви Цонева.

#Тома Биков #Барселонагейт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"