И Швейцария поиска Брендо

И Швейцария поиска Брендо
A A+ A++ A

И Швейцария се е включила с искане за предаването на Евелин Банев-Брендо! Това става ясно от отговор на Киевската прокуратура на запитване от "България Днес". От разкритията на разследващите не се разбира дали "кокаиновия крал" го чакат обвинения в Швейцария, но там тече процес срещу банката "Креди Суис", че е изпрала над 50 млн. франка от наркотрафик на Брендо и приближените му.

Досега се знаеше, че след ареста на Банев край украинската столица в началото на септември Брендо е поискан от Румъния и България. В северната ни съседка го чакат 10 г. и половина за трафик на 50 кг кокаин. У нас Банев е осъден на 6 г. като част от престъпна банда за пране на пари. Най-тежкото наказание за Брендо е в Италия - 20 г. решетки по аферата "Кокаинови крале", но изненадващо карабинерите не изпращат молба за екстрадиция.

В същото време се разбра, че Евелин Банев е призован като свидетел чрез видеовръзка в следващите седмици по делото с швейцарката банка. Не е изключено, ако се озове там, Банев да се сдобие с ново обвинение, допускат запознати. Те припомнят, че преди време дясната ръка на Банев - Георги Семерджиев - Жоро Шопа, беше закопчан в Испания именно по искане на Швейцария във връзка с образувано там разследване за пране на пари и трафик на наркотици. По-късно страната учудващо изтегли искането си за предаване на Шопа.

"Към момента въз основа на заповед на Министерството на правосъдието на Украйна, както и на Главната прокуратура, се провежда разследване на обстоятелствата, които могат да попречат на екстрадицията на Евелин Банев пред компетентните органи в Швейцарската конфедерация, Република България и Румъния", отговарят киевските прокурори на въпроса докъде е стигнал казусът с екстрадицията на Брендо.

 От Киевската прокуратура отговарят с писмо на запитване на вестника

От Киевската прокуратура отговарят с писмо на запитване на вестника

Те припомнят, че българинът бе заловен на 6 септември м.г. при акция на Департамента за стратегически разследвания на Националната полиция на Украйна, в която са взели участие. Първоначално Светошинският районен съд уважи искането на прокуратурата за налагане на 20-дневен временен арест на Банев, но Апелативният съд на Киев отмени решението и го пусна незабавно. Магистратите се позоваха на законите на страната, според които като притежател на украински паспорт Брендо се третира само като местен гражданин и не може да бъде екстрадиран за изтърпяване на чужди присъди.

От съдебни актове "България Днес" узна, че ключовият украински паспорт е издаден през декември 2015 г. от служител на Държавната миграционна служба в Житомирска област. Още преди развоя с ареста на Брендо криминалистите се усъмняват и изследват тескерето.

"Също така информирам, че Първият следствен отдел в Киев, намиращ се под процесуалното ръководство на прокурори от Киевската градска прокуратура, провежда досъдебно разследване от 28 април 2021 г. То е за възможно издаване на съзнателно подправен официален документ, удостоверяващ самоличността на граждани на Украйна от служители на Държавната миграционна служба на Украйна", информира в отговора началникът на отдел в Киевската прокуратура Даниил Трунин.

 

#Швейцария #Брендо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »