Здравният министър издаде първата заповед за облекчаване на мерките

Здравният министър издаде първата заповед за облекчаване на мерките
A A+ A++ A

Здравният министър Асена Сербезова е издала днес първата заповед, която поставя началото на облекчаването на мерките срещу разпространение на COVID-19 в три стъпки, съобщиха от министерството. С нея от сряда (24 февруари) се разрешава собствениците и управителите на заведения, магазини, фитнеси и други публични места да допускат посетители без изискване да предоставят "зелен сертификат". Той обаче остава задължителен за персонала.

Със същата заповед се разрешават групови занятия с до 12 деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи. Условието е посетителите да носят защитни маски за лице, да дезинфекцират ръцете си, като помещенията се проветряват и дезинфекцират на всеки час.

Днешната заповед разрешава също присъствен учебен процес във висшите училища при определени условия - всички присъстващи да отговарят на изискванията за т.нар. "зелен сертификат" или обучение да е по график, като присъстват не повече от 50% от членовете на отделните групите. Задължително изискване е също присъстващите на лекциите да носят защитни маски, да дезинфекцират ръцете си, като помещенията се проветряват и дезинфекцират на всеки час.

Правителственият план за облекчаване на противоепидемичните мерки в три стъпки предвижда още от 5 март да отпадне ограничението за брой деца в школи и центрове, а от 20 март да отпадне т.нар. "зелен сертификат". Това ще се случи при "благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка", се казва в съобщението на здравното министерство.

 

#Асена Сербезова #ковид мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »