Байдън: Ще защитим всеки сантиметър от страните в НАТО с цялата си мощ ВИДЕО

Байдън: Ще защитим всеки сантиметър от страните в НАТО с цялата си мощ ВИДЕО
A A+ A++ A

Днес блокираме 4 големи руски банки, сред тях VTB - втората най-голяма банка в Русия. 

Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън в брифинг, по време на който той изложи следващия "транш" от санкции срещу Русия.

"Ще ограничим възможностите на Русия да прави бизнес в долари, евра, паунди и йени. Да е част от глобалната икономика. Ще ограничим способностите й да развива руската армия. Вече видяхме щетите върху рублата, която днес достигна най-ниското си ниво в историята.

Чрез днешните действия ние санкционираме руски банки, които заедно държат 1 трилион долара в активи. Спряхме достъпа на най-голямата руска банка до американската финансова система. Днес блокираме 4 големи руски банки, сред тях VTB - втората най-голяма банка в Русия.

Ще добавим и нови имена към списъка с руските елити и техните семейства. Както казах във вторник, това са хора, които лично печелят от политиките на Кремъл, трябва да споделят и болката".

Байдън подчерта, че днешната руска инвазия е "предварително планирана". Затова през последните 100 дни са позиционирани над 100 000 руски войници по украинската граница.

"Той отхвърли всеки един добронамерен опит за диалог. Седмици наред предупреждавахме, че това ще се случи. И то се случва точно както го описвахме. Ние бяхме прозрачни пред света и разкрихме плановете на Рсуия, за да няма обърквания за това, което Путин върши.

Путин е агресорът. Путин избра тази война. Сега той и страната му ще понесат последиците".

След като изброи планираните санкции срещу Русия, Байдън уточни, че целта им е да нанесат възможно най-тежък и дългосрочен удар на руската икономика, като се ограничат последиците върху "САЩ и нашите съюзници".

"Всеки сантиметър от страните-членки на НАТО ще бъде защитен, всеки. И то с най-голямата мощ, която имаме. В украйна обаче няма да пращаме войски. НАТО никога не е било по-обединено, Путин сам си го причини и накрая ще е губещ. Демокрациите и свободата ще спечелят, ное сме нак-могъщия военен съюз в историята", категоричен бе най-влиятелният човек на планетата.

#Джо Байдън #Русия #САЩ #Владимир Путин #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"