Доц. Кунчев с добри новини за ковид заболеваемостта у нас

Доц. Кунчев с добри новини за ковид заболеваемостта у нас
A A+ A++ A

"Намалява заболеваемостта, днес за първи път паднахме под 500 настанени в интензивни отделения. Но не можем да кажем, че сме приключили с пандемията. Няма смисъл да говорим за това от сутрин до вечер. Има смисъл да деескалираме мерките внимателно след анализ, за да не допуснем възвръщане на вълната и да запазим готовността, за да сме по-ефективни при появата на нов щам или нов причинител".

Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И посочи, че на двуседмична база спадът на заболеваемостта е 48%, "което е значителна цифра".

"Никой не трябва да си въобразява, че това, че няма мерки, ни освобождава от задължението за повишаване на имунизационния обхват, за да бъдем страна, в която всеки ще дойде без страх. Трябва да продължаваме да убеждаваме хората колко ваксинирането е важно за обществото".

В предаването "Неделя 150" по БНР доц. Кунчев допълни, че Министерството на здравеопазването е приело комуникационна стратегия за национална информационна кампания за ваксинирането. И тя предстои да започне скоро. Той отчете факта, че ефектът от нея няма да е желания заради забавянето във времето и вече формираното мнение по въпроса у хората. "Но по-добре късно, отколкото никога", отбеляза той.

"Не си правя илюзии, че хората не са уморени от мерки и говорене за вируса. Но нямаме друг път, освен да повишим имунизационното покритие, за да предотвратим нежелани изненади през есента".

Главният здравен инспектор посочи, че най-големият фал, който е допуснат, е позволяването на говорене на неистини и спокойното разпространяване на фалшиви новини, което е объркало съзнанието на хората.

Той заяви, че коронавирусът се връща към нормалните характеристики на един респираторен вирус и това е видимо:

"Циркулация ще има. И преди появата на този коронавирус в нашето общество циркулираха 10-15 други коронавируси. И те предизвикваха толкова леки заболявания, че ги хващахме само при вирусологични изследвания и то по-скоро с научна цел... Две години и половина са достатъчно дълъг период да надделее човешкият имунитет и да очакваме нов патоген".

#Ангел Кунчев #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"