Доставките на газ и нефт са последният стълб, който Европа ще отреже в отношенията с Русия

Доставките на газ и нефт са последният стълб, който Европа ще отреже в отношенията с Русия
A A+ A++ A

"Ситуационният център в МВнР работи 24 часа. Мисията ни е да осигурим безопасен транспорт за български граждани от Украйна и за украински граждани, които работят за български фирми с представителство там. Процесът е затруднен от бойните действия и защото украинските власти са наложили забрана за мъже между 16 и 60 години да излизат от страната. Това затруднява семействата да вземат решение дали да се разделят". 

Това каза пред БНР министър на иновациите и растежа Даниел Лорер. И посочи, че има организиран автобусен транспорт, има готовност за самолетен такъв през Полша, но там ситуацията е затруднена, има и дипломатическо присъствие на границите с Румъния и с Полша. 

"Киев е извън обхват към момента заради обявен комендантски час. Всички, които са заявили желание за транспорт, са го направили през мисиите в Одеса и в Киев. Засега нямаме сериозно заявено желание от големи маси от хора". 

В предаването "Неделя 150" Лорер коментира, че активите на Централната банка на Русия са забранени и това е сериозен удар срещу руската икономика: 

"И вероятно ще е първата стъпка, която ще започне да убеждава Русия, че войната, която започна, няма да може да бъде решена по този начин. Колкото и резерви да има събрани Русия, много бързо те ще се окажат недостатъчни пред невъзможността да покриват сметките за военната операция в Украйна". 

Той подчерта, че България е солидарна с целия ЕС и с НАТО в усилието за спиране на руската агресия спрямо Украйна и че доставките на газ и нефт са толкова критични за цялата световна икономика, за Европа, че те ще са последния стълб, който Европа ще отреже в отношенията си с Русия. 

"Единственият съюзник на Русия в Европа - Сърбия, получава своя нефт и газ през тръбопроводи, минаващи през Европа... По-дългосрочната тревога е какъв ще е ефектът върху самата Русия и руския народ от това, което предстои да се случи. Икономическата мощ на САЩ и на ЕС ще осигурят надделяването на Украйна над Русия и пълната сила на санкциите ще се стовари върху руския народ". 

По думите на министъра силните конфликти консолидират политическите процеси: 

"Ще се радвам, ако конфликтът в Украйна консолидира европейския континент и необходимостта от това той да се разшири, да включи Западните Балкани, така че всички ние да станем част от демократичното европейско семейство като противовес на хаос и агресия от чужди страни в европейския континент". 

Лорер призова всички министри да имат едно и също отношение по темата, че това е война и нищо друго, и че това е най-големият политически въпрос пред България. 

"Важно е да сме солидарни с Украйна, тъй като солидарността с нашите съюзници сега ще има добър икономически ефект в бъдеще. Колкото по-големи съюзници сме днес, толкова по-голямо участие ще имаме на икономическата маса след това". 

По темата за бюджета министър Лорер подчерта, че опозицията не вярва в България, затова отправя и критики:

"Всеки, който е правил бизнес някога, знае, че ако искаш да направиш читав бизнес, трябва да инвестираш в него. Опозицията явно не вярва в това, че България може много повече, затова досега сме имали бюджет на икономии. Когато не вярваш в нещо, правиш икономии, когато вярваш, инвестираш в него, за да се развие. Бюджет 2022 за пръв път е бюджет на растежа. Инвестираме в базови неща, но това е наследството, което получихме. Не приемаме критиките, че това е инфлационен бюджет". 

#Даниел Лорер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"