Как да помогнем на Украйна - линкове, банкови сметки и институции

Как да помогнем на Украйна - линкове, банкови сметки и институции
A A+ A++ A

Първите българи от Украйна се прибраха у нас с автобуси.

Евакуацията от Киев временно е затруднена заради въведения вечерен час в столицата, който ще бъде отменен в понеделник в 8 сутринта, предаде БНТ. 

Семейство Куланови са сред първите, които са успели да напуснат Украйна веднага щом  са започнали  същинските военни действия. Те са от Одеса и  имат 3 деца. 

"Събудихме се, защото започнаха гърмежи и разбрахме, че започва война. Събрахме в колата багажа за 15-20 минути, имаше опашки на банкоматите и бензиностанциите. Пътувахме 11 часа от Украйна до България. Аз, жена ми и малкото дете успяхме да си направим българско гражданство, но по-големите не успяха и по закон трябва да напуснат България", заяви в "Говори сега" Александър.

Съпругата му допълни, че вярва, че Украйна ще победи.

В Несебър е разкрит център, където се събират дрехи и стоки от първа необходимост. Очаква се да пристигнат още бежанци от Украйна, които да бъдат настанени в хотели и апартаменти в Несебър и Слънчев бряг.

Българският червен кръст обяви кампания за подпомагане на Украйна. Междувременно правителството пусна единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна. В сайта, освен полезна информация за хората от Украйна, които искат да се евакуират в България, има и раздел за желаещите да помогнат като доброволци, с подслон за нуждаещи се или по друг начин. Направена е и доброволческа платформа за помощ BG4UA, където всеки, който иска да помогне може да се запише - тя е англоезична и е насочена и към хората от Украйна, които искат да се придвижат към България.

Най-неотложните нужди са от:

  • нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя);
  • спално бельо;
  • топли завивки;
  • хигиенни материали.

Даренията ще бъдат приемани в областните структури на БЧК в страната (адресите и телефоните на всички областни организации можете да видите на сайта на БЧК, за София – в централната сграда на организацията на бул. "Джеймс Баучър" N76, а за Пловдив - ул. „Стойчо Мушанов“ №48. 

БЧК се обръща към български компании, които могат да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си с палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.

Украинската общност в България вече направи Фейсбук група, към която всеки готов да окаже подкрепа, може да се присъедини. 

Ако сте професионалист в IT сферата, министърът на дигитализацията на Украйна Михайло Федеров събира група за бързо реагиране в Telegram. 

Националната банка на Украйна откри специална сметка за набиране на средства в подкрепа на въоръжените сили на Украйна. Решението на централната банка идва в отговор на въоръжената агресия от страна на Русия и подновената заплаха за независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Управителят на НБУ Кирило Шевченко обяви откриването на тази специална сметка на 24 февруари. 

Номерът на специалната сметка е UA843000010000000047330992708. Даренията могат да са в щатски долари, евро, британски лири или украинска валута. Тук можете да се информирате по-подробно как да направите дарението. 

Средствата за логистична и медицинска поддръжка на въоръжените сили на Украйна събира и Министерството на отбраната на страната. От институцията информират, че поради законови причини не приемат средстава през Webmoney, PayPal или виртуални борси. Банковата сметката можете да намерите на сайта на министерството. 

По-подробна информация може да се получи от отдела за материално осигуряване на въоръжените сили на Украйна на тел./факс (044) 481-54-66.

В случай, че искате да направите дарение през фондация, тогава можете да ползвате сметкат на "Върнете се живи". Фондацията работи с украинските институции, а преди конфликта е активна основно в сферата на подпомагането на ветераните. 

"Върнете се живи" приема плащания в биткойни и през patreon. 

На страницата на "Червения кръст" на Украйна също могат да се направят финансови дарения. 

 

 

#Украйна #война #помощ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"