Уволниха световноизвестния диригент Валерий Гергиев след отказ да осъди руската агресия в Украйна

Култура | 1 март 2022, вторник / 14:30| Показвания:С решение на кмета на Мюнхен Дитер Райтер световноизвестният диригент Валерий Гергиев беше уволнен от поста главен диригент на Мюнхенска филхармония. Решението е взето след отказа му да осъди военната офанзива на Русия в Украйна, съобщава ТАСС.

Гергиев, който заема поста от 2015 г., е член на партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия" и бе част от инициативните комитети, които през 2012 и 2018 г. издигнаха кандидатурата му за нови мандати като държавен глава. През 2018 г. Гергиев стана член на съвета по културата и изкуствата към президентската институция.

Популярно е и писмото в подкрепа на отцепването на Крим, подписано от руски интелектуалци, в което диригентът също участваше.

Само преди няколко дни и Виенска филхармония се лиши от гастрола на Гергиев, който трябваше да дирижира и три концерта в "Карнеги Хол" в Съединените щати. Същото направи и оркестърът на "Ла Скала" в Милано.

Бедите за световноизвестния диригент не спират дотук. Дългогодишният му мениджър Маркус Фелзнер също заяви, че няма да работи повече с Гергиев. "Мислите ми са с Валерий, но и с милионите жертви на една криминална война, която се развива пред очите ни" - заяви в изявление пред медиите Фелзнер.

На другия полюс е световноизвестният руски пианист Евгений Кисин, който се обяви срещу войната на Русия срещу Украйна. Заедно с още 14 именити руски музиканти Кисин се включи в обръщението с призив "Незабавно спрете гражданската война!" и поиска и освобождаването от затвора на опозиционера Алексей Навални.

 


Тагове: Валерий Гергиев, диригент, уволнен

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси