Опозиционна радиостанция „Ехото на Москва“ беше спряна

Опозиционна радиостанция „Ехото на Москва“ беше спряна
A A+ A++ A

Популярната опозиционна радиостанция „Ехото на Москва“ беше изключена от ефира, съобщи главният редактор на медията Алексей Венедиктов. Решението е на регулатора „Роскомнадзор“ по искане на Генералната прокуратура на Русия. 

„Сайтовете на радио „Ехото на Москва“ и на телевизия „Дождь“ целенасочено и систематично публикуват призиви към екстремистка дейност, както и невярна информация за действията на руските военнослужещи в рамките на специалната операция за защита на Донецката и Луганската народна република“, се посочва в искането на прокуратурата до медийния регулатор. В текста се подчертава, че ако посочените нарушения не бъдат отстранени, то сайтовете ще бъдат блокирани. 

Главният редактор на „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов заяви, че радиостанцията не е получавала информация за претенциите на прокуратурата. „Не смятаме, че сме нарушавали нещо“, каза Венедиктов за агенция „Интерфакс“, цитирана от „Сега“.

Само часове по-късно „Роскомнадзор“ спря и канал „Ехо“ в „Яндекс Дзен“. Веднага след като Русия нахлу в Украйна, „Роскомнадзор“ започна да изпраща предупреждения до медиите, че публикуват „неточна информация“, включително наричайки „специалната операция“ на Владимир Путин „атака, нахлуване или обявяване на война“. Цензурата наложи ограничения на руски медии като „Current Time“, „The New Times“, студентското издание „Doxa“, регионалните издания Taiga.info и „Krym. Realii“ (Rain, Current Time и Krym.Realii) ), които преди това са били обявени за чуждестранни агенти. Освен това „Роскомнадзор“ блокира редица популярни украински издания в Русия

Близо 7000 задържани по време на антивоенни протести в Русия

Протестите вътре в Русия срещу войната и действията на Владимир Путин се разрастват. 6 817 души са били задържани по време на антивоенни действия от 24 февруари насам. На 1 март в Санкт Петербург се проведе 6-ти по ред митинг. 

Хората скандираха „Не на войната“. Пет деца и техните родители бяха задържани в Москва с антивоенни плакати близо до украинското посолство. Те са било откарани в полицейско управление и по-късно са освободени след намеса на адвокат. 

Московските депутати призоваха Путин да спре войната и обявиха, че „това е бедствие“. Групата на депутатите на Гагарински общински район в Москва осъди военните действия на територията на Украйна и призова Владимир Путин незабавно да изтегли войските си оттам.

#Москва #радио #война #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »