Германия изпраща още 2700 зенитни ракети на Украйна

Германия изпраща още 2700 зенитни ракети на Украйна
A A+ A++ A

Германия ще увеличи доставките на оръжия за Украйна в резултат на руската инвазия, като изпрати в страната 2700 зенитни ракети, предаде АФП, позовавайки се на правителствен източник.

Одобрената доставка включва комплекси „Стрела“ съветско производство, които по-рано са били на въоръжение в армията на комунистическата Източна Германия.

Първата пратка оръжия от Германия от 1000 противотанкови и 500 американски зенитни ракети „Стингър“ вече е изпратена на фронта, съобщи правителството в сряда.

Тези действия дойдоха след обрат в дългогодишната политика на Германия да не изпраща оръжия в зони на конфликт – позиция, кореняща се в усещането за вина заради войните на нацистите, отбелязва АФП.

Канцлерът Олаф Шолц заяви в събота, че руската инвазия представлява „преломна точка в историята“, която кара Германия да преосмисли приоритетите си. Той обеща 100 милиарда евро допълнително за укрепване на въоръжените сили на страната.

Също в събота правителството одобри доставката на оръжия германско производство за Украйна през трети страни, включително 400 противотанкови гранатомета, изпратени от Нидерландия.

Преди ескалацията на конфликта Германия бе обещала на Украйна единствено каски и полева болница.

#Германия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"