Пентагона: Опасно е Полша да ни даде изтребителите си и после да ги предоставим на Украйна

Пентагона: Опасно е Полша да ни даде изтребителите си и после да ги предоставим на Украйна
A A+ A++ A

Американското военно министерство заяви, че не смята за "разумно" предложението на Полша да предостави своите самолети МиГ-29 на разположение на САЩ в база в Германия, предаде Ройтерс. Варшава направи това предложение в отговор на призивите на Украйна за изтребители.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна, "буди сериозно безпокойство в НАТО". 

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и по трудните логистични предизвикателства, които крие той, но не смятаме предложението на Полша за разумно", допълни Кърби. 

Решението на Полша да предостави всичките си изтребители МиГ-29 на разположение на САЩ не е било предварително консултирано с Вашингтон. заяви американският заместник държавен секретар Виктория Нюланд на изслушване в комисията по външна политика на американския Сенат. "Така че според мен това беше изненадващ ход от страна на поляците", допълни тя, цитирана от БТА. 

Нюланд добави пред сенаторите, че ще се включи в работата по изготвянето на отговора на Вашингтон на предложението на Варшава за предоставяне на самолетите. Тя добави, че най-важното сега е да се направи оценка на това какви са най-неотложните нужди на Полша с оглед на това, че е пряк съсед на Украйна. 

По думите на Нюланд Вашингтон обмисля възможността за разполагане на полска земя на ракетни комплекси "Пейтриът".

#Полша #Пентагонът #изтребители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"