Гешев дири подкрепа от ВСС

Гешев дири подкрепа от ВСС
A A+ A++ A

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до членовете на ВСС с призив да се проведе максимално публична процедура и обсъждане по същество на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за неговото отстраняване.

С искането Пленумът на кадровия орган ше се занимава утре.

В писмото се казва, че сигналът на министъра на правосъдието Надежда Йорданова показва дълбоко непознаване на конституцията и законите.

"Въпреки множеството недостатъци на предложението, юридическата му несъстоятелност и политически аргументи, нарушаващи принципа за разделение на властите, Ви моля, да го разгледате по същество, включително и внесеното на 16.07.2021г. от г-н Янаки Стоилов (към онзи момент служебен министър на правосъдието) предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на Република България Иван Гешев поради наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3 т. 5 от КРБ.

По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите.

Това е единственият законен начин, по който бих могъл да защитя от постоянните политически и медийни атаки от страна на изпълнителната власт не само своята чест и достойнство, но и тази на всеки прокурор, с което ще бъдат опровергани твърденията на министър Йорданова и изпълнителната власт.", посочва Иван Гешев.

#Иван Гешев #ВСС #писмо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"