Държавата ще се опита да нормализира цените за Великден

Държавата ще се опита да нормализира цените за Великден
A A+ A++ A

Анализите са готови - какво е количеството на пшеница, слънчоглед, царевица; какво е необходимото количество за реколта 2023 при по-лошо развитие на международната обстановка, която е непредсказуема. След тези направени анализи към Министерството на земеделието се обяви, че ще бъдат отпуснати 1,1 млрд. лв. за зърно, за осигуряване нуждите за производство на хляб и регулиране на неговата цена", заяви заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев в студиото на "България сутрин".

"Спекулата се получава от всеобщата психоза, несигурността на сектора и това позволява да се изкриви пазарът", поясни още той.

Другият приоритет на правителството е закупуването на зърно за фураж. "И това е планирано. Всички сделки ще се извършват през Софийската стокова борса, цените ще са пазарни и ще удовлетворят нуждите на производителите. Търсим разумен баланс, държавата да бъде качествен медиатор и посредник", посочи Бурджев.

По думите му, мисията на правителството е да успокои населението и пазара, като подсигури запас от храни и торове за реколтата през тази и следващата година.

"Проведоха се срещи и с двата азотни торови завода, за да се подпомогнат. Знаете, основната суровина за производството на тор е газта и заводите трябва да работят на пълен капацитет, за да осигурят до реколта 2023 необходимостта от торове. Опитваме се хем и превенция, хем да вървим с всички ежедневно излизащи промени", обясни зам.-министърът на земеделието и храните.

Бурджев, който отговаря за ресор "Животновъдство", обяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че са проведени срещи с производители с цел нормализиране на цените за Великден. 

"От 10 часа се срещаме с производители на агнешко и козе месо, за да намерим формула за взаимно партньорство между държавата и производителите и да успокоим цените за Великден. Освен това събираме животновъди от 12 часа, за да коментираме рамковото процентно съотношение в бюджета между растениевъди и животновъди", отбеляза зам.-министърът.

Вчера депутатът от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев внесе напрежение в управляващата коалиция, като обвини директно министъра на земеделието и храните Иван Иванов в липсата на прозрачност при назначенията в сектор "Гори". Относно обвиненията Бурджев коментира:

Назначени са професионалисти с управленски опит. Някои са членове на БСП, други не са. Дунчев е експерт, не е политик и бе твърде емоционален. Имаме 6000-7000 проверки, и след интервюто му имаме назначени проверки. Нека времето избистри емоционалните изблици. Липса на опит и излишна експлозивност. Приемам го като нещо излишно на този етап и нещо неразумно.

#Великден #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"