Градинарите недоволни от подпомагането, вдигат се на серия протести

Градинарите недоволни от подпомагането, вдигат се на серия протести
A A+ A++ A

Производители на плодове и зеленчуци започват поредица от протестни действия срещу политиката на подпомагане в земеделието, която според тях ще доведе до  унищожаване на българското производство.

Първият от серията протести е планиран за днес на "Дунав мост".

Размерът на подпомагане по схемата за обвързана подкрепа разгневи производителите на плодове и зеленчуци, защото се оказа, че плащанията, освен закъснели, са и с 1/4 по-ниски спрямо миналата година. Градинарите са недоволни и от това, че средствата се разпределят неравномерно между различните сектори, като разпределението на обвързаната подкрепа е 66:34 в полза на животновъдството, а при Covid мерките - 60 на 40% отново в полза на животновъдите.

Според градинарите себестойността на плодовете и зеленчуците у нас се е увеличала с 50% спрямо миналата година и при липса на адекватно подпомагане те работят на загуба, което пък ще доведе до недостиг на плодове и зеленчуци.

В отворено писмо производителите поискаха лична среща с премиера и предупредиха, че ако не ги чуят, са готови да блокират възлови пътни артерии. Първият протест е днес на "Дунав мост".

#подпомагане #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »