Корнелия Нинова: Обмисляме забрана за износа на зърно и олио

Корнелия Нинова: Обмисляме забрана за износа на зърно и олио
A A+ A++ A

България обмисля извънредни мерки заради спекулата с ключови стоки покрай войната в Украйна. "На последната среща на министрите на земеделието в ЕС предупредихме, че България е готова да задейства чл. 36 ог договора с ЕС, който позволява на страните членки да  спрат износа при формсмажорни ситуации като война и пандемия", обяви в ефира на БНТ икономическият министър и вицепремиер Корнелия Нинова. От думите на Нинова се разбра, че държавата ще се опита да защити пазара на зърно и на олио, около което в последните дни се развихри огромна спекула.Държавата вече обяви намерение да изкупи огромно количество зърно за резерва, така че да гарантира цялата реколта. Според Нинова намесата на държавата в момента е ключова в редица сектори и не може да се говори за репресии. 

"Репресивно е като отиваш и мачкаш бизнеси, правиш проверки, искаш документи. Намесата на държавата в момента не е репресия и неслучайно всички отправят искания към нас", коментира Нинова. Според нея в момента няма дефицит на стоки и спекулатата ще се нормализира по пазарен път, но въпреки това държавата трябва да реагира. 

"Законът за държавния бюджет за 2022 г. вече остаря. При предстоящата актуализация отново на дневен ред ще бъдат данъчните закони - облагане с ДДС и акцизи на горивата. Ще говорим по тези теми, макар че трябва да се има предвид, че акцизите върху горивата в България са едни от най-ниските в ЕС" , коментира още Нинова. 

КАКВО ГЛАСИ ЧЛ. 36 ОТ ДОГОВОРА ЗА ЕС

"Разпоредбите на членове 34 и 35 (които забраняват ограниченията при износа и вноса между страните-членки - б.р. )не са пречка за налагането на забрани или ограничения върху вноса, износа или транзитното преминаване на стоки, основаващи се на съображенията за обществен морал, обществен ред или обществена сигурност; за закрила на здравето и живота на хората, животните или растенията; за закрила на националните богатства с художествена, историческа или археологическа стойност; за закрила на индустриалната и търговската собственост. При все това тези забрани или ограничения не трябва да представляват средство за произволна дискриминация или прикрито ограничение на търговията между държавите-членки."

#Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »