Старейшина внесе искане Графа да се преименува на "Свободна Украйна"

Старейшина внесе искане Графа да се преименува на "Свободна Украйна"
A A+ A++ A

Общинският съветник Методи Лалов има идея за преименуването на емблематичната за София улица "Граф Иггнатиев" на "Свободна крайна". Ето ги и мотивите му:

Предложих Столичният общински съвет да преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна"

Мотивите ми и целия доклад можете да прочетете тук:

"ДО СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ЧРЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Д О К Л А Д

от

Методи Орлинов Лалов –

общински съветник в Столичния общински съвет

Относно: Преименуване на ул. „Граф Игнатиев“ на ул. „Свободна Украйна“

Правно основание: Чл. 33, ал. 1, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА); чл. 69, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на СОС (ПОДСОС); чл. 6, ал. 1, т. 2, вр. чл. 4, ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община (НИПООППППХЕТСО)

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Една от емблематични за столицата и за България улици носи името на граф Николай Игнатиев, посланик на Русия в Цариград, Османска империя. Същият обаче като изразител на руските имперски интереси е работил срещу независимостта на българската православна църква и срещу свободата на България. Има съществена роля и за обесването на идеолога и организатор на българската национална революция Васил Левски, тъй като настоява пред османските власти Апостола на свободата да бъде съден от специален съд, в определянето на чиито състав участва лично. Граф Игнатиев работи за саботиране на решенията на Цариградската конференция (23 декември 1876 г. – 20 януари 1877 г.), на която Великите сили постигат съгласие новата българска държава да има територия, която в голяма степен съвпада с границите на Българската екзархия. Така, в резултат на дипломатическите совалки на граф Игнатиев и на тайните договорки между Русия и Австро-Унгария, Македония, Родопите, Тракия и Беломорието остават още десетки години в пределите на Османската империя – до 1912 г.

Обозначаването на тази важна за българите улица с името на човек, работил против интересите на България и отговорен за обесването на Васил Левски, представлява тежко оскърбление за българския народ. Затова и за да бъде възстановена историческата справедливост и достойнството на българските граждани предлагам ул. „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана. В контекста на военната агресия на руския президент Владимир Путин в Украйна, довела до унищожаването на хиляди животи на хора от различни етноси и националности, до разрушаването на цели градове и до флагрантно нарушаване на установения международен правов и демократичен ред, както и като израз на съпричастността на българския народ с украинския, предлагам улицата да носи занапред наименованието „Свободна Украйна“.

Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие (КОКНКМ) следва да съгласува предложението ми за преименуване със съответната общинска администрация по местонахождение на обекта, на основание чл. 7, ал. 2 от НИПООППППХЕТСО. Независимо от това съм изпратил искане за съгласуване до кмета на район „Средец“, което ще представя на вниманието на общинските съветници при обсъждането на доклада в комисиите на СОС.

Приложения:

Писмо изх. № 07-00-250-[1]/09.03.2022 г. на „Географска информационна система – София“ ЕООД, съдържащо посочване на осевите точки на ул. „Граф Игнатиев“ – от о.т. 150, м. “Зони Г-Центъра” до о.т. 118, м. “ГГЦ-Зони Г8 и Г10”;

Извадка от цифровия модел на система „СОФКАР“ на „Географска информационна система – София“ ЕООД за ул. „Граф Игнатиев“ – схема от Кадастралната карта и от действащия регулационен план;

Становище на „Географска информационна система – София“ ЕООД за липса на друг общински обект с предложеното име;

Проект за решение.

Вносител,

(Методи Лалов – общински съветник)

#Методи Лалов #Граф Игнатиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници