Радев поиска неотложни мерки за охрана на небето от наши пилоти и самолети

Радев поиска неотложни мерки за охрана на небето от наши пилоти и самолети
A A+ A++ A

Гарантирането на въздушния суверенитет на България беше обсъдено на работна среща в президентството, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев разговаря с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров, като основен предмет на срещата бяха предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България.

Президентът постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

Предложените възможности в тази насока от Министерството на отбраната изискват задълбочен анализ, както и своевременни и адекватни решения в условията на усложнена геополитическа обстановка, беше подчертано на срещата.

Кабинетът вече взе решение в периода от 1 април до 31 май т.г. включително да бъде усилена охраната на въздушното пространство на България чрез изпълнение на задачи от българските Военновъздушните сили (ВВС) съвместно със сили и средства на ВВС на Нидерландия.

Те ще бъдат в състав 2 самолета в денонощно дежурство на територията на страната.

Предвижда се за тази цел от 4 март до 24 юни т.г. на територията на България да се разположат сили и средства на ВВС на Нидерландия в състав до 8 самолета и до 200 военнослужещи.

Също така МС разреши разполагането на територията на България до 15 април, вместо до 5 април, на сили и средства на ВВС на Испания в състав до 10 самолета Eurofighter F-2000 Typhoon и до 200 военнослужещи.

#война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"