САЩ: Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия

САЩ: Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия
A A+ A++ A
Твърденията на Русия за съществуването на украински военни биологични изследователски лаборатории са абсолютно неверни, се казва в изявление на Посолството на САЩ в България относно дезинформация от страна на Руската федерация за проучвания, свързани с биологични оръжия в Украйна.

Както заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ в негово публично изявление от 9 март твърдението, че Съединените американски щати разработват биологични оръжия не отговаря на истината. Русия, а не Украйна, разполага с активна програма за биологични оръжия в нарушение на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО), казват от американското посолство и заявяват, че Украйна стриктно спазва Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО). В противен случай САЩ не биха си сътрудничели с Украйна за мирни цели. Изследователските лаборатории в Украйна са изцяло ръководени от министерствата на здравеопазването и на земеделието на Украйна.

От своя страна, САЩ са предоставяли подкрепа за реновиране и оборудване на лабораториите и за обучение на персонала им с цел по-безопасна и ефективна работа при наблюдението и реакцията при различни заболявания. От самото начало тази подкрепа е публично документирана – с гордост, яснота и прозрачност. Дейността на тези лаборатории е изцяло посветена на мирни цели, за разлика от руските програми за химически и биологически оръжия, които по своя характер са офанзивни.

 

#Украйна #Русия #САЩ #биологично оръжие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »