Само ден дели Русия от фалита?

Само ден дели Русия от фалита?
A A+ A++ A

Всички с нетърпение очакват как (дали) ще се справи Русия с първото си голямо плащане на външен дълг, след като светът наложи безпрецедентни финансови санкции заради агресията в Украйна.  В сряда Москва трябва да погаси около 117 млн. долара -  лихви по две доларови облигационни емисии. Прогнозите, че страната няма да може да обслужва задълженията си, се множат, а самата Русия ги подсилва с оплаквания, че Западът се опитва да я докара до "изкуствен фалит".

"Замразяването на валутните сметки на Банката на Русия и на руското правителство може да се разглежда като желание на редица чужди държави да организират изкуствен дефолт, който няма реални икономически основания", заяви финансовият министър Антон Силуанов.

Миналата седмица рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на държавния дълг на Русия до категорията "junk" (боклук) , като поясни, че решението отразява мнението, че фалитът е "неизбежен". И МВФ обяви, че "дифолтът" изглежда все по-неизбежен. Но руските власти упорстват, че могат да покриват задълженията си. Само че плащанията няма да са във валутата на дълговете, а в рубли -  по обменния курс на руската централна банка в деня на плащането. 

Очакваме Русия да изпадне в неплатежоспособност в най-скоро време, коментират днес от "Блумбърг". Известната агенция посочва, че външният дълг на Русия достига 150 млрд. долара, и очертава три възможни сценария: 

- Русия успява в сряда да погаси дълга в долари и отлага фалита - до следващото плащане

- Плаща, но в рубли вместо в долари. Това обаче реално би означавало дифолт, защото такова плащане не е приемливо за кредиторите. 

Изобщо не плаща. В този случай има 30-дневна отсрочка. Ако и след гратисния период не преведе дължимата сума в долари, това означава фалит.

Санкциите срещу Москва заради нейната "военна операция" в Украйна нанесоха безпрецедентен удар върху банковата и финансовата система на Русия, като голяма част от валутните ѝ резерви бяха замразени. Властите полагат отчаяни усилия да пресекат изтичането на капитали в чужбина и да удържат срива на рублата.  

Русия вече е преживявала фалит.  През август 1998 г. страната девалвира рублата, обяви, че не моге да обслужва задълженията си и въведе мораториум върху плащанията към чуждестранни кредитори. Това предизвика трусове на финансовите пазари.

В неделя управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза, че западните санкции в отговор на инвазията на страната на 24 февруари в Украйна сериозно ще ударят Русия, като ще свият реалните доходи и покупателната способност на руснаците. Тя предупреди, че неизпълнение по руския дълг вече не може да се смята за „невероятно събитие“.

Недоверието на финансовите пазари към Русия е очевидно - руските суверенни доларови облигации вече се търгуват на около 20 цента за един долар, посочват анализатори. 

Държавният външен дълг на Русия не е голям. Той  е около 20 млрд. долара. Но санкциите удрят цялата й икономика и за много компании ще се окаже трудно и дори невъзможно да обслужват заемите си. 

Миналата седмица рейтинговата агенция Fitch понижи рейтинга на държавния дълг на Русия още повече в категорията "junk" (боклук) , като поясни, че решението отразява мнението, че фалитът е "неизбежен".

Силуанов отрича, че Русия "не може да изпълни задълженията" по държавния си дълг,. Той заяви, че Русия "е готова да извършва плащания", но в рубли, и по  обменния курс на руската централна банка в деня на плащането, включително и по своите еврооблигации, емитирани от 2018 г. насам.

 

#Русия #фалит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »