Грипна епидемия в Благоевград от утре, спират плановите операции

Здраве | 17 март 2022, четвъртък / 17:00| Показвания:Заради рязко повишаване на заболяемостта от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип на територията на община Благоевград е обявена епидемична обстановка, считано от 18 март, петък, съобщават от bTV.

Забраняват се плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца.

Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 – 14 г., следвана от възрастовата група от 0 – 4 г.

Обучението на учениците остава в присъствена форма, като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

Спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ, припомнят от Министерството на здравеопазването.

 

 

 

Тагове: грипна епидемия, Благоевград

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси