Борисов дава Кирил Петков на прокуратурата

Борисов дава Кирил Петков на прокуратурата
A A+ A++ A

В понеделник бившият премиер Бойко Борисов, който изкара 24 часа в ареста, преди да бъде пуснат без обвинение вчера вечерта, ще сезира прокуратурата срещу министър-председателя Кирил Петков. Това каза адвокатът на Борисов Менко Менков пред bTV. Жалбата на Борисов ще е за това, че Петков е извършил длъжностно престъпление около ареста му, стана ясно от думите на адвоката.

Според Менков пресконференцията, която Петков и вътрешният министър Бойко Рашков дадоха малко преди полунощ вчера е била "парадоксален начин да представиш пред медиите доказателства за собствената си престъпна дейност". Менков обясни, че разследващите полицаи са независими и дори преките им началници не могат да им дават никакви указания. А по време на брифинга снощи Рашков е казал, че разследващите полицаи чакат на втория етаж в Министерския съвет.

Рашков и Петков нямат правомощия да дават указания, продължи адвокатът. Според него в кабинета на министър-председателя е имало среща между него, вицепремиера Асен Василев и вътрешния министър Бойко Рашков с всички разследващи полицаи, работили по този случай. Те са давали указания и са се чудили какво да правят, че да бъде задържан Борисов, твърди Менков. Според него такава среща е имало, защото Петков не отрекъл за нея.

Менков нарече клиента си "икона" и заяви, че той никога не си е позволявал такова нещо, пропускайки как Борисов всяка седмица събираше на оперативка главния прокурор, тогава Сотир Цацаров, и шефове на служби.

Адвокатът продължи, че делото за изнудване е започнало с показания на премиера Петков, който сам се е предложил за свидетел без реално да е бил такъв. Менков повтори, че действията срещу членове на Министерския съвет могат да бъдат извършени само от следователи, но не и от полицаи, както е направено в случая.

Според Менков Петков прави международен скандал, намесвайки името на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

Друг адвокат - Михаил Екимджиев, обаче припомни от ефира на bTV за показните полицейски акции по времето на ГЕРБ, за това как хора са изкарвани полуголи от къщите си, по времето на вътрешния министър Цветан Цветанов (Менков беше адвокат и на Цветанов по делата срещу него), докато "МВР пикчърс", снима. Екимджиев се съгласи, че Борисов е икона, но "на корупцията и примитивизма". А вчерашните демонстрации на привърженици на Борисов сравни с наркопласьорите на Пабло Ескобар - така са го посрещали, като е излизал от затвора. 

#Бойко Борисов #Кирил Петков #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »