Сенатори настояха Байдън да остане фокусиран върху Балканите

Сенатори настояха Байдън да остане фокусиран върху Балканите
A A+ A++ A

Американски сенатори призоваха президента на САЩ Джо Байдън да запази фокуса си върху Балканите, където "Русия отдавна играе дестабилизираща роля за присъединяването на страните-членки към НАТО". Това се казва в писмо на група сенатори - наблюдатели в Сената на НАТО в писмо до президента Байдън преди пътуването му до Брюксел. Следващата седмица президентът ще участва в срещата на върха на НАТО в белгийската столица, съобщи БГНЕС.

„Балканите са уязвима зона на Европа и въпреки че Украйна изисква незабавно внимание, не можем да изпуснем от поглед този регион, където НАТО отдавна играе важна роля за поддържането на мира“, пишат сенаторите. „Призоваваме НАТО да увеличи ангажираността си в региона и да обмисли извънредни мерки, в случай че Русия наложи вето върху подновяването на мисията на силите на Европейския съюз в Босна и Херцеговина в Съвета за сигурност на ООН по-късно тази година".

Сенаторите призовават президента да добави допълнителни визити в други източноевропейски страни от НАТО, за да демонстрира подкрепа на региона. Препоръчва се посещение в "балтийска страна или Румъния", които отстояват подкрепата на колективните демократични ценности и взаимни интереси за сигурност.

„Войната на Владимир Путин срещу Украйна отразява неговия отказ да зачита териториалната цялост и суверенитета на съседите на Русия“, пишат сенаторите. „В резултат на това бяха загубени безброй човешки животи и рамката за сигурност на Европа, която поддържа мир в продължение на близо 80 години, е под въпрос. Тази непредизвикана война заплашва суверенитета на всяка страна в региона. Украйна се бори за нещо повече от свободата си: тя се бори за нашите колективни ценности. Надяваме се, че можете допълнително да мобилизирате страните-членки на НАТО, за да предоставят по-голяма помощ на Украйна в този критичен момент, и допълнително да подкрепите алианса на НАТО“, пишат още сенаторите.

#Джо Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"